Ανησυχία έχει προκαλέσει στη Γερμανία η αποκάλυψη ότι το βίαιο «Παιχνίδι του Καλαμαριού» παίζεται στις παιδικές χαρές.
«Η σειρά του Netflix "Squid Game" έχει φτάσει εδώ και καιρό στις παιδικές χαρές στη Γερμανία» γράφει η εφημερίδα Tagesschau. “Ξαφνικά οι παίκτες στέκονται στην άκρη μιας μεγάλης περιφραγμένης αυλής .Στην άλλη άκρη στέκεται ένα μικρό κορίτσι.Αν γυρίσει την πλάτη στους παίκτες, επιτρέπεται να τρέξουν. Εάν ξαναγυρίσει, όλοι οι παίκτες πρέπει να σταματήσουν. Όποιος κινηθεί θα τουφεκιστεί. «Κόκκινο φως, πράσινο φως» ονομάζεται αυτό το βάναυσο παιχνίδι της σειράς «Squid Game» του Netflix, που παίζεται πλέον σε γερμανικές παιδικές χαρές. Όποιος χάνει δέχεται ένα χαστούκι στο πρόσωπο ή υφίσταται λεκτική κακοποίηση.
Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στο Άουγκσμπουργκ, όπως έδειξε έρευνα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν επίσης αναφερθεί στο κρατίδιο Σλέσβινγκ Χολστάιν και στην Κάτω Σαξονία, όπου κατά την αναπαράσταση του παιγνιδιού από μαθητές δύο σχολείων, οι ηττημένοι χτυπήθηκαν ή τιμωρήθηκαν με άλλο τρόπο, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.
Και στην Έσση, επίσης, υπάρχουν δημοτικά σχολεία όπου οι μαθητές αναπαράγουν μέρη της σειράς, ειδικά παιχνίδια που είναι εύκολο να αναπαραχθούν. «Μερικές φορές δεν υπάρχουν συνέπειες αν χάσεις, μερικές φορές ακολουθούν παιδικές τιμωρίες» ,σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Οι δάσκαλοι πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν βίαιες πράξεις.
Για τη Χάνα Κρίστιανσεν, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Παιδιών και Εφήβων στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, η διαφημιστική εκστρατεία δεν είναι κάτι ασυνήθιστο: «Είναι απορίας άξιο γιατί τα παιδιά αναπαράγουν την βίαιη αυτή σειρά: «Αν χαστουκίσουν ή προσβάλλουν τα παιδιά, δεν είναι πια παιχνίδι».
Τα ομαδικά παιχνίδια γίνονται για μπορέσουν τα παιδιά να δοκιμάσουν κοινωνικούς κανόνες και την ένταξή τους σε μια κοινωνική ομάδα, λέει η Κρίστιανσεν «Αν καταργηθεί αυτός ο χαρακτήρας, η ελευθερία του κοινωνικού πειραματισμού περιορίζεται και απειλείται. Εχουμε παιδιά που έχουν κερδίσει από τη μια και άλλα που ταπεινώνονται από την άλλη». Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το bulling .Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά από μελέτες πόσο επιβλαβές είναι αυτό».
H Κρίστιανσεν θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου παρακολουθούν ήδη τη σειρά. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το Netflix λέει ότι μπορουν να παρακολουθούν τη σειρά έφηβοι από 16 χρονών.