Ίχνη νερού εντοπίστηκαν σε ένα γαλαξία σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός από εμάς γεγονός που ξαναγράφει την ιστορία του Σύμπαντος
Στις εσχατιές του Σύμπαντος, σε απόσταση 12,8 δισ. ετών φωτός από εμάς βρίσκονται δύο πανάρχαιοι γαλαξίες που βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας στον άλλο ώστε οι επιστήμονες τους θεωρούν… γαλαξιακό ζευγάρι και τους έχουν δώσει την κοινή κωδική ονομασία SPT0311-58.
Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόι Urbana-Champaign χρησιμοποιώντας το τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής εντόπισαν στον μεγαλύτερο από τους δύο γαλαξίες του ζεύγους ίχνη νερού. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για το πιο μακρινό σημείο του Σύμπαντος που έχουμε εντοπίσει την παρουσία του πολύτιμου και απολύτως απαραίτητου για την ύπαρξη της ζωής (έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε) νερού. Ο γαλαξίας στον οποίο εντοπίστηκε το νερό σχηματίστηκε όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 780 εκατ. ετών, ήταν δηλαδή με κοσμικούς όρους ακόμη σε νηπιακή ηλικία.
Η ύπαρξη του νερού σε αυτόν τον γαλαξία σημαίνει ότι οι πιο σύνθετες χημικές και μοριακές διεργασίες είχαν ξεκινήσει στο Σύμπαν αρκετά νωρίτερα από ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες. Η ύπαρξη του νερού σε εκείνο το χρονικό σημείο υποδεικνύει επίσης ότι τα πρώτα άστρα δημιουργήθηκαν έζησαν και εξαφανίστηκαν μέσα στα πρώτα 800 εκ. έτη της ύπαρξης του Σύμπαντος «σπέρνοντας» έτσι νέα χημικά στοιχεία και μόρια σε ένα περιβάλλον που αρχικά κυριαρχούνταν από ήλιο και υδρογόνο. Ο εμπλουτισμός αυτός οδήγησε στον εντυπωσιακό και πολύπλοκο Κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα με τους αμέτρητους και διαφόρων ειδών γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και όλα τα άλλα κοσμικά αντικείμενα.