Μέλη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου (Εργατικοί, Συντηρητικοί, SNP) κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ενάντια στις ανεξέλεγκτες τουρκικές επιθέσεις στον κουρδικό πληθυσμό και την αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Μέλη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου (Εργατικοί, Συντηρητικοί, SNP) κάλεσαν τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ενάντια στις ανεξέλεγκτες τουρκικές επιθέσεις στον κουρδικό πληθυσμό και την πολιτική αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Κατά την συζήτηση, αμφισβητήθηκε εη διαδικασία με την οποία το PKK εντάσσεται αυτόματα στη λίστα της βρετανικής τρομοκρατίας.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση βασίστηκε στην διακομματική κοινοβουλευτική έκθεση « Κουρδική Πολιτική Εκπροσώπηση και Ισότητα στην Τουρκία» (APPG) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021. Στην έκθεση-κόλαφο για την Τουρκία έρευνας, γίνεται λόγος για κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα και για απόπειρες καταστολής της δημοκρατίας.
«Η μεταχείριση της κουρδικής κοινωνίας είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις δημοκρατικές συνθήκες στην Τουρκία » αναφέρει η APPG που επισημαίνει ότι, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επανεξεταστεί η καταχώριση του PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση» υσποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες για την ένταξη «τρομοκρατικών οργανώσεων» στους σχετικούς καταλόγους θα πρέπει να υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση και να βασίζονται σε επικαιροποιημέν ακριτήρια. Μάλιστα παραπέμπει σε πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων του Βελγίου και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και υπενθυμίζει απόφαση του βελγικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση» αλλά συμβαλλόμενο μέρος σε ένοπλη σύγκρουση.
Ο Λόιντ Ράσελ-Μόιλ, βουλευτής των Εργατικών και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κουρδιστάν στην Τουρκία και στη Συρία. εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης της Τρίτης και είπε ότι στηρίζει τον αγώνα του κουρδικού λαού για ελευθερία, αυτοδιάθεση και δημοκρατία. «Η Τουρκία, τόνισε, είναι η χώρα στον σύγχρονο κόσμο με τα περισσότερα στελέχη της αντιπολίτευσης στη φυλακή, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου και τα ΜΜΕ έχουν γίνει μονοπώλιο της κυβέρνησης».
Στην ομιλία του, ο Μόιλ αναφέρθηκε επίσης στην απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Ο βουλευτής των Εργατικών κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τον χαρακτηρισμό του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση και να δεσμευτεί για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Τουρκία.
Τον λόγο έλαβαν επίσης η κουρδικής καταγωγής βουλευτής βορείου Λονδίνου Φέριαλ Κλαρκ, που συχνά αναδεικνύει τα δεινά των Κούρδων της Τουρκίας, καθώς και η σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Κάθριν Γουέστ.
Μίλησε επίσης ο Συντηρητικός πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Κρίσπιν Μπλαντ, ο οποίος είπε πως θεωρεί κρίσιμο για τη φήμη της «Παγκόσμιας Βρετανίας» μετά από το Brexit να επανεξετάσει προσεκτικά τις σχέσεις της με την Τουρκία, όσο κεντρικής σημασίας και αν είναι οι διμερείς σχέσεις. «Είναι μια στιγμή για να καθορίσουμε τις αξίες τις οποίες θα υπερασπιζόμαστε. Δεν μπορούμε να αγνοούμε το ότι η Τουρκία έχει φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους από κάθε άλλη χώρα, ούτε τη συμπεριφορά της και την πολιτική της έναντι της κουρδικής μειονότητας», σημείωσε ο κ. Μπλαντ.
Την απάντηση ανέλαβε να δώσει η Υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Μίλινγκ. Αρχικά επισήμανε τα πολλά κοινά συμφέροντα Βρετανίας-Τουρκία και στη συνέχεια ανέφερε πως η βρετανική Κυβέρνηση «σημειώνει» τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βουλευτές καθώς και τις συλλήψεις στελεχών του HDP. Κάλεσε δε το HDP «να κρατήσει αποστάσεις» από το PΚΚ και «τη συνεχιζόμενη τρομοκρατική δράση του».
naftemporiki.gr