Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερη τροφή από όσο πιστεύαμε.
Η γαλάζια φάλαινα είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδη και πιο συγκεκριμένα στα μυστακοκητώδη (μπαλενοφόρες φάλαινες). Το μήκος τους φτάνει τα 30 μέτρα και συνήθως το βάρος τους φτάνει τους 100 τόνους αλλά έχουν εντοπιστεί και γαλάζιες φάλαινες με βάρος 190 τόνων. Θεωρούνται τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ αφού ο μεγαλύτερος σε μέγεθος δεινόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί δεν ξεπερνούσε σε βάρος τους 100 τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μωρά τα γαλάζιων φαλαινών ζυγίζουν 2,5 τόνους.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν ημερησίως τρεις φορές μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν 16 τόνους ζωοπλαγκτού (κριλ) ημερησίως. Τα άλλα είδη φαλαινών καταναλώνουν 5-6 τόνους κριλ ημερησίως. Η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού αλλάζει την εικόνα που είχαμε μέχρι στιγμής για την συμβολή των φαλαινών στην υγεία και την παραγωγικότητα των ωκεανών.
Αυτό γιατί όσο περισσότερο τρώνε οι φάλαινες τόσο περισσότερα περιττώματα παράγουν τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν από τις πλέον σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών για τα ωκεάνια οικοσυστήματα. Τα συστατικά αυτά προκαλούν την παραγωγή φυτοπλαγκτού που αποτελεί την διατροφική βάση πολλών θαλάσσιων οργανισμών ενώ παράλληλα έχουν ικανότητα απορρόφησης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Από την άλλη πλευρά βέβαια η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί ανησυχίες στους επιστήμονες αφού μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ότι κάνουν τους ωκεανούς πιο όξινους με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι πηγές τροφής των φαλαινών. Ειδικά οι γαλάζιες φάλαινες προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν και να αυξήσουν τους πληθυσμούς τους από το εντατικό κυνήγι του 20ου αιώνα και αν αντιμετωπίσουν και προβλήματα ανεύρεσης τροφής ο κίνδυνος επιβίωσης τους στον πλανήτη θα είναι άμεσος.