Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 17:30

Η Γροιλανδία λιώνει με επιτάχυνση

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Γροιλανδία έχει χάσει 3,5 τρισεκατομμύρια τόνους πάγων και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την συνέχεια.

Την στιγμή που οι ηγέτες των χωρών φαίνεται ότι σπαταλούν μια ακόμη ευκαιρία για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κάνει την εμφάνιση της μια ακόμη έρευνα που επιβεβαιώνει και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι της Γροιλανδίας.

Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά την Ανταρκτική, και το λιώσιμό του αυξάνει το ύψος της στάθμης της θάλασσας. Η αύξηση της στάθμης αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα αφού υπάρχει κίνδυνος όχι απλά να πλημμυρίσουν νησιωτικές και παράκτιες περιοχές σε όλο τον πλανήτη αλλά κυριολεκτικά να βυθιστούν.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία αναφέρουν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,5 τρισεκατομμύρια τόνους πάγων την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα το ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το 30% αυτής της κολοσσιαίας απώλειας πάγων συνέβη μέσα σε δύο μόλις καλοκαίρια, το καλοκαίρι του 2012 και του 2019. Όπως διαπιστώθηκε εκείνα τα δύο καλοκαίρια υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη Γροιλανδία και οι θερμές αέριες μάζες εισχώρησαν σε κενά σημεία στο εσωτερικό των παγετώνων επιταχύνοντας το λιώσιμο στην επιφάνεια τους.

Υπολογίζεται ότι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας έχει προκαλέσει το 25% της αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν λιώσει το σύνολο των πάγων στη Γροιλανδία η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη θα αυξηθεί περίπου επτά μέτρα κάτι που όπως είναι ευνόητο σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι νησιωτικές περιοχές και μεγάλο μέρος της στεριάς. Όπως είναι ευνόητο αυτό σημαίνει μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε πλανητικό επίπεδο καθώς επίσης και μια ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση αφού μεγάλοι πληθυσμοί θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν σε ασφαλείς περιοχές.

«Όπως συμβαίνει και σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η Γροιλανδία τίθεται αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται είναι λογικό να περιμένουμε ότι η Γροιλανδία θα βιώνει συχνά φαινόμενα που θα οδηγούν σε επιτάχυνση του ρυθμού του λιώσιμο των πάγων» αναφέρει ο Τόμας Σλέιτερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές ανάμεσα στα άλλα μελέτησαν τα δεδομένα που συνέλεξε ο δορυφόρος Cryosat-2 από τον Ιανουάριο του 2011 ως τον Οκτώβριο του 2020.

Πρόσφατη μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του του Ινστιτούτο του Πότσνταμ στη Γερμανία αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί πολύ οι πιθανότητες να μην είναι σύντομα η κατάσταση στην Γροιλανδία αναστρέψιμη όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων.