Κόσμος
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 13:20

ΕΚ: Η CIA εκτελούσε μυστικές μεταγωγές υπόπτων τρομοκρατίας εν γνώσει ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν και κάλυπταν μυστικές πτήσεις της CIA με υπόπτους τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη, κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ψήφιση της «Έκθεσης για τη φερόμενη χρήση ευρωπαϊκών χωρών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση κρατουμένων».

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα την παραπάνω αλλαγή στην έκθεση - αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο για τη μυστική κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη και την παράνομη μεταγωγή τους σε χώρες όπου επιτρέπονται τα βασανιστήρια.

Στο άρθρο που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει την έκτακτη μεταφορά υπόπτων ως παράνομο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ... και περαιτέρω την αποδοχή και τη συγκάλυψη της πρακτικής αυτής, σε αρκετές περιπτώσεις, από τις μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνητικές αρχές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Η ψηφοφορία για την απόφαση συνεχίζεται με πολυάριθμες προτεινόμενες τροπολογίες, περιλαμβανομένων αναφορών στο ρόλο μεμονωμένων κρατών μελών της Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει νομικές εξουσίες στο ζήτημα αυτό και μπορεί να κάνει μόνο συστάσεις.