Πολιτική
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 13:58

Κ. Καραμανλής: Αντιθεσμική η στάση του ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή κριτική για την απουσία του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ολομέλεια της Βουλής άσκησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χρησιμοποιώντας οξύτατη φρασεολογία κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Παπανδρέου προσωπικά. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για αντιθεσμική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και βαρύτατο πολιτικό ατόπημα με την προαναγγελλία της παραβίασης του Συντάγματος. Παράλληλα χαρακτήρισε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πρωτόγνωρη έκφραση πολιτικής ανευθυνότητας και αλαζονείας, θεσμικά και πολιτικά αδιανόητη συμπεριφορά, και ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία.

«Βλέποντας τα άδεια έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σκέφτομαι ότι αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά "κρίμα"! Κρίμα, παν’ απ’ όλα, για τον Τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Κρίμα για τους πολίτες, εκείνους που εκπροσωπούνται εδώ στην καρδιά του Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος, με την απουσία, το κενό και τη φυγή των αντιπροσώπων τους. Κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος που κατέληξε να αντιφάσκει, να αυτοακυρώνεται και να απουσιάζει», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες, ανέτρεψαν τη δέσμευσή τους, ανέτρεψαν μια στάση ευθύνης και οδήγησαν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο... Τα άδεια έδρανα -και μάλιστα στο θέμα του Συντάγματος- εκπροσωπούν τη λογική της περιχαράκωσης, της πόλωσης, του φανατισμού. Τη λογική που βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των πολιτών».

Υπογραμμίζοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι υπόθεση, ούτε ενός κόμματος, ούτε μιας κυβέρνησης, ούτε καν μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας, αλλά κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά όλους, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αντιθεσμική συμπεριφορά με παράδοξους, άστοχους και αντιφατικούς ισχυρισμούς, χάνοντας -όπως είπε- και τα τελευταία υπολείμματα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

«Την ώρα που φτάναμε στην Ολομέλεια, την ώρα του ουσιαστικού διαλόγου, την ώρα των κρίσιμων ψηφοφοριών, δεν άντεξαν τα εσωκομματικά προβλήματά τους. Δεν τα άντεξαν και επέλεξαν να τα φορτώσουν στη Χώρα», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Στη συνέχεια -με τη σκέψη στο άρθρο 16- πρόβαλαν την ιδέα να μη ψηφίσουν τώρα την αναθεώρηση για να χρειάζεται η επόμενη Βουλή 180 και όχι 151 ψήφους. Λίγο αργότερα, καταλαβαίνοντας πως έτσι προεξοφλούσαν την ήττα τους, πρότειναν ένα νεφελώδες δημοψήφισμα. Επειδή κι αυτό δεν έδινε λύση στα εσωκομματικά προβλήματά τους, άλλαξαν θέση και κατέφυγαν στα άκρα. Είπαν ότι αποχωρούν και ζητούν πρόωρες εκλογές, για να δρομολογήσουν οι ίδιοι, από την αρχή, τη διαδικασία της Αναθεώρησης».

Όπως όμως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η επόμενη Βουλή θα είναι, ούτως ή άλλως, Αναθεωρητική και δημιουργείται ένα ξεκάθαρο συνταγματικό δεδομένο που δεν ανατρέπεται από κανέναν. «Η επόμενη Βουλή, με την απόφαση της πλειοψηφίας, θα είναι Αναθεωρητική. Αυτά ορίζει το Σύνταγμα. Και αυτά που ορίζει το Σύνταγμα δεν μπορεί να παραβιάζονται από κανέναν. Είναι, εάν το θέλει, δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμά, σε κρίσιμες στιγμές, τη φυγή και την απουσία. Δεν είναι, όμως, δικαίωμά της να προαναγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος», παρατήρησε, κάνοντας λόγο βαρύτατο πολιτικό ατόπημα του ΠΑΣΟΚ.

«Η μόνη δικαιολογία που έχουν για να καλύψουν το ατόπημα αυτό, είναι η παραδοχή πανικού και πολιτικής υποκρισίας. Να δηλώσουν, δηλαδή, πως δεν πέρασε ποτέ από το νου τους ενδεχόμενο συνταγματικής παραβίασης, για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούν προκαταβολικά χαμένες τις εκλογές».

«Η τακτική αυτή», τόνισε, «αναδεικνύει στείρα και καθολική άρνηση. Σηματοδοτεί την απόφαση να μη δέχονται τίποτα, εκτός κι εάν έχουν οι ίδιοι την εξουσία. Και αυτό σημαίνει επιστροφή σε καθεστωτικές αντιλήψεις. Είναι πρωτόγνωρη έκφραση πολιτικής ανευθυνότητας και αλαζονείας, θεσμικά και πολιτικά αδιανόητη συμπεριφορά, ακραία αντιδημοκρατική νοοτροπία».

«Την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί βουτιά στο παρελθόν. Την ώρα που οι πολίτες απαιτούν συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση, η αξιωματική αντιπολίτευση κατασκευάζει προσχηματικές διαφωνίες, και διχαστικές αντιπαραθέσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.