Η εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση στις σύστημα υγείας πυροδοτούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς ειδικοί χτυπούν καμπανάκι ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Η εκτίναξη των κρουσμάτων της πανδημίας και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση στις σύστημα υγείας πυροδοτούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, καθώς ειδικοί χτυπούν καμπανάκι ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα μπουν πρόσθετοι περιορισμοί σε πολίτες που έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Το μήνυμα που εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση είναι πως δεν μπορεί να εφαρμοστούν οριζόντιες λύσεις.
«Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με ''όπλο'' το εμβόλιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά εστιάζει στο «τρίπτυχο» : ενίσχυση του συστήματος υγείας, αυστηροποίηση των ελέγχων και αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν χθες είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Παράλληλα ανοίγει η πλατφόρμα την Παρασκευή, ώστε όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών να μπορούν να κάνουν και τρίτη δόση (μετά από ένα εξάμηνο από τον πρώτο εμβολιασμό τους ).
Χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι σ' αυτή τη φάση της πανδημίας έχουμε μία σημαντική διαφορά : το εμβόλιο. Προσέθεσε δε πως «φαίνεται πως κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο οι εμβολιασμένοι από τους ανεμβολίαστους για βαριά νόσηση και εισαγωγή στην ΜΕΘ».
Σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ημερίδα με θέμα “Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19” . Στην ημερίδα - που διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για ημίμετρα κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Βέλη στην κυβέρνηση πως εδώ και καιρό έχει παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, κάνοντας λόγο για ημίμετρα. Ειδικότερα σημειώνει πως η κυβέρνηση πορεύεται «χωρίς σχέδιο για την επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος και με ακραίες αντιφάσεις, αφού παραδείγματος χάριν αφήνει στο «έλεος του θεού» τους θρησκευόμενους, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για τους χώρους λατρείας»
Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου για την πορεία της πανδημίας τόνισε πως : «το νέο κύμα της πανδημίας που έρχεται με σφοδρότητα και βρίσκει τη χώρα πάλι απροετοίμαστη, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, φέρει τη πολιτική σφραγίδα και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως αρνείται ένα μίνιμουμ συναίνεσης, « ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος».
Πυρά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Κριτική σε υψηλούς τόνους για τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Είναι ώρα αποφάσεων, για να μην ξαναζήσουμε τον περσινό εφιάλτη. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς παζάρια και υπεκφυγές. Χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους» σημείωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - υπογράμμισε ότι «είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων».
Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας μιλά η Ελληνική Λύση, υπογραμμίζοντας ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού καθώς και οι διασωληνωμένοι είναι πολλαπλάσιοι από την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Τέλος από το ΜέΡΑ 25 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια για επανάληψη της αποτυχημένης κυβερνητικής συνταγής στη διαχείριση της πανδημίας.