Πολιτική
Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2007 15:37

Αλαβάνος: «Θα είμαστε παρόντες και θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις»

«Θα είμαστε παρόντες και θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «οι αγώνες των φοιτητών, η συμμαχία των διδασκόντων όλων των βαθμίδων και η στήριξη των εργαζομένων διαμόρφωσαν μια άλλη πολιτική κατάσταση στη χώρα», ενώ σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στα έδρανα των κυβερνητικών στελεχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε σήμερα έξω από τα νερά σας, γιατί ξέρετε μόνον να κολυμπάτε στη θάλασσα του δικομματισμού».

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, «η "μητέρα" των μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, δεν στέκει στα πόδια της, είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι νίκη των φοιτητών και των δασκάλων τους». «Θυμίζουμε λίγο τη Γαλλία μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος», παρατήρησε, για να συμπληρώσει: «Ζούμε σήμερα το τέλος της μεταρρύθμισης που προωθήθηκε από τη ΝΔ».

Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε επίσης ότι η απουσία του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή τον «δυσκολεύει» να ασκήσει κριτική, αλλά τόνισε ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχι μόνο δεν κάνει δυνατή μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία», αλλά δεν αφήνει περιθώρια «ούτε καν για συμπαράταξη».

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εστίασε την κριτική του στις προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 16 (για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος). Ειδικότερα για το άρθρο 16 τόνισε ότι «θα έπρεπε να καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές θα πρέπει να έχει τη στήριξη καθηγητών και φοιτητών», αλλά και «να βλέπει τι γίνεται σε άλλες χώρες», λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Φιλανδία που έχει το υψηλότερο επίπεδο στην Παιδεία, υπάρχει «αμιγώς σύστημα κρατικών πανεπιστημίων».

Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα που θα ενίσχυαν το κοινωνικό κράτος και θα οδηγούσαν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης να παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και να προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντας «συνταγματική παρεκτροπή» την προσπάθεια που γίνεται «να ανατραπούν απόν τον ¶ρειο Πάγο προηγούμενες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζομένους», ενώ έθεσε, τέλος, και το ζήτημα της καθυστέρησης ανανέωσης της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έχει λήξει από το περασμένο καλοκαίρι. Αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα παραστείστην εκδίκαση της υπόθεσης των συμβασιούχων στον ¶ρειο Πάγο.