Ένας ασπρομάλλης κύριος με κλειστά μάτια λαγοκοιμάται ακούγοντας στη Γλασκώβη προέδρους και πρωθυπουργούς από όλον τον κόσμο να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κόπο για να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά...
Ένας ασπρομάλλης κύριος με κλειστά μάτια λαγοκοιμάται ακούγοντας στη Γλασκώβη προέδρους και πρωθυπουργούς από όλον τον κόσμο να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κόπο για να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Μέχρις ότου κάποιος συνεργάτης του έρχεται για να τον «ξυπνήσει». Η κόπωση των ημερών από την πολυήμερη δεύτερη περιοδεία του στην Ευρώπη, τις πολλές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
Έχει περάσει ένας χρόνος από τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ. Η νίκη Μπάιντεν προκάλεσε παγκόσμια ανακούφιση. Η «σκοτεινή» περίοδος Τραμπ, που διαίρεσε όχι μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά δημιούργησε εστίες μεγάλη έντασης και στο εξωτερικό, ήταν παρελθόν. Όταν στις 20 Ιανουαρίου εκλέγονταν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν κάλεσε τη χώρα του σε συμφιλίωση τονίζοντας ότι «πρόκειται για ιστορική στιγμή και η ενότητα είναι η μοναδική οδός προς τα μπροστά».
Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Μάλιστα,στη Διάσκεψη της Γλασκώβης αναφέρθηκε σε αυτό.«Και όπως σας είπα πριν, θα συμβάλλουμε για πρώτη φορά στο Ταμείο Προσαρμογής (για τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής). Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να απολογηθώ, αλλά το κάνω επειδή η προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ έβγαλε τη χώρα από τη Συμφωνία των Παρισίων και μας έφερε λίγο πίσω. Ήταν όμως το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις εξελέγην».
Όμως από την ανάληψη των καθηκόντων, η αρχική χαρά φαίνεται να έχει εξανεμιστεί και τα προβλήματα αρχίζουν πάλι να συσσωρεύονται.
Το φιάσκο με την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν και η συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία για τα υποβρύχια σε βάρος της Γαλλίας είναι μόνο μερικές πινελιές από τις νέες εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Στο εσωτερικό μέτωπο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει δυσκολίες για να περάσει από το Κογκρέσο το δυσθεώρητο πακέτο επενδύσεων ύψους σχεδόν 2 τρις δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. Οι αντιδράσεις μάλιστα προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, τους Δημοκρατικούς, και τον γερουσιαστή Τζο Μάνχιν, εκπρόσωπο από τη δεξιά πτέρυγα, ο οποίος άφησε ωστόσο χθες ανοιχτά κάποια περιθώρια λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να εγκρίνουμε αυτό το πακέτο και στη συνέχεια να γυρίσουμε στις περιφέρειές μας και να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους γιατί πήραμε την απόφαση».
Αλλά και άλλες προεκλογικές εξαγγελίες, όπως η αυστηροποίηση του νόμου περί οπλοκατοχής ή οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία μετά τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιτυχίας λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν στο εσωτερικό έχουν πέσει κι αν στις ενδιάμεσες εκλογές του χρόνου για τη ανανέωση του Κογκρέσου χάσει την πλειοψηφία, δεν θα μπορεί να παίρνει πλέον καμιά νομοθετική πρωτοβουλία. Δύσκολα τα πράγματα για τον Μπάιντεν, στον ένα χρόνο από την εκλογή του.