Mag
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 13:58

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο «πατέρας του τιραμισού» Άλντο Καμπεόλ

Με το δημοφιλές παρατσούκλι «Πατέρας του Τιραμισού», ο Άλντο Καμπεόλ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου όπου θεωρείται ευρέως ότι εφευρέθηκε το τιραμισού, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Με το δημοφιλές παρατσούκλι «Πατέρας του Τιραμισού», ο Άλντο Καμπεόλ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης του ιταλικού εστιατορίου όπου θεωρείται ευρέως ότι εφευρέθηκε το τιραμισού, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Την είδηση μοιράστηκε ο Λούκα Ζαΐα, πρόεδρος της περιφέρειας Βένετο της Ιταλίας, όπου βρισκόταν το πρώην εστιατόριο του Καμπεόλ.

Ο Καμπεόλ ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Alle Beccherie" στη βόρεια Ιταλία, όπου επινοήθηκε το διάσημο επιδόρπιο από τη σύζυγό του και από έναν σεφ.

Το γλυκό, το οποίο περιέχει μπισκότα σαβαγιάρ βρεγμένα με καφέ που καλύπτονται από το ιταλικό κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε, προστέθηκε στο μενού του εστιατορίου το 1972, αλλά οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν την πατέντα.

Έκτοτε έγινε ταυτόσημο της ιταλικής κουζίνας και υιοθετήθηκε από σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το γλυκό που ήταν αποτέλεσμα... ατυχήματος

Το "Alle Beccherie" άνοιξε το 1939 με ιδιοκτήτες της οικογένεια Καμπεόλ και στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το ανέλαβε ο Άλντο.

Σύμφωνα με τον συνδημιουργό του τιραμισού, τον σεφ Ρομπέρτο Λινγκουανότο, το γλυκό ήταν το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κατά την παρασκευή παγωτού βανίλια.

Ο Λινγκουανότο έριξε λίγο μασκαρπόνε μέσα σε ένα μπολ με αβγά και ζάχαρη και στη συνέχεια παρατήρησε ότι το μείγμα είχε ωραία γεύση, όπως είχε πει ο ίδιος στη σύζυγο του Καμπεόλ, την Άλμπα.

Έπειτα οι δυό τους τελειοποίησαν το γλυκό προσθέτοντας σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και πασπαλίζοντάς το με κακάο και το «βάφτισαν» «Τίραμι Σου», το οποίο σημαίνει «σήκωσέ με».

Το γλυκό εμφανίζεται σε φωτογραφία σε ένα τεύχος του 1981 του περιοδικού Veneto, μιας τοπικής έκδοσης αφιερωμένης στο φαγητό και στο κρασί, και σήμερα είναι ένα από τα διασημότερα επιδόρπια της Ιταλίας.

Παραλλαγές του τιραμισού περιλαμβάνουν ρούμι ή κρασί μαρσάλα, αλλά η πρωτότυπη συνταγή, την οποία πιστοποίησε το 2010 η Ιταλική Ακαδημία Κουζίνας, ήταν χωρίς αλκοόλ γιατί το επιδόρπιο προοριζόταν και για παιδιά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ