Σοκάρουν τους επιστήμονες τα νούμερα που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα, ενώ αν συνεχιστεί η αρνητική πορεία δεν αποκλείονται περιοριστικά μέτρα. Διασωληνώσεις και θάνατοι καταγράφουν αυξήσεις, όπως επίσης και τα κρούσματα, που εντοπίζονται καθημερινά, με τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για θνητότητα που -όπως όλα δείχνουν- θα ξεπεράσει τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η προσοχή όλων στρέφεται στις νέες θεραπείες που αναμένονται, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι εμβολιασμοί.
Από την έντυπη έκδοση
Tης Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Σοκάρουν τους επιστήμονες τα νούμερα που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ το τελευταίο διάστημα, ενώ αν συνεχιστεί η αρνητική πορεία δεν αποκλείονται περιοριστικά μέτρα. Διασωληνώσεις και θάνατοι καταγράφουν αυξήσεις, όπως επίσης και τα κρούσματα, που εντοπίζονται καθημερινά, με τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για θνητότητα που -όπως όλα δείχνουν- θα ξεπεράσει τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή η προσοχή όλων στρέφεται στις νέες θεραπείες που αναμένονται, με την ελπίδα πως θα καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι εμβολιασμοί.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων μέτρων αν πιεστεί το σύστημα υγείας ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ''κόκκινες'' περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», διευκρινίζοντας ότι στα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνεται πιθανό lockdown. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα αυτή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.
Μετάλλαξη «Δ»
Η διευθύντρια της Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Μηλίτσα Μπιτζάνη, επισήμανε ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μέση θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαινόταν μεταξύ 40% και 50%, ωστόσο σήμερα, με τη μετάλλαξη Δ να κυριαρχεί, τα ποσοστά αυτά πιθανότατα να αυξηθούν δραματικά. Μεγάλο πρόβλημα όμως φαίνεται να έχει δημιουργήσει στον κόσμο η υπερπληροφόρηση αναφορικά με την πανδημία και τις θεραπείες, καθώς όπως αναφέρει η κ. Μπιτζάνη οι ασθενείς εισέρχονται στα νοσοκομεία και έχουν άποψη για το πώς πρέπει να νοσηλευθούν. Αρνούνται τη διασωλήνωση και δίνουν οδηγίες στους γιατρούς για το τι φάρμακα πρέπει να λάβουν. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι ακόμα και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να πάρει αμέσως απόφαση για πιθανή διασωλήνωση, διότι ο νόμος δεν είναι σαφής όταν ο ασθενής είναι σε θέση να μιλάει ο ίδιος. Ως εκ τούτου, καθυστερεί προφανώς και η διασωλήνωση σε αυτά τα άτομα.
Μονοκλωνικά & αντιιικά
Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα», θα χορηγούνται σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων, όπως και τα αντιιικά χάπια, που επίσης αναμένονται στις αρχές του 2022, δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η κ. Γκάγκα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει άμεσες αντιδράσεις στην εισαγωγή νέων θεραπειών, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες που ακολουθούνται από τον ΕΟΦ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα -όπως είπε- «είμαστε πιο γρήγοροι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η πεμετρεξέδη, ένα φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα, που οι ασθενείς στη χώρα μας έλαβαν πολύ νωρίτερα από ό,τι οι ασθενείς στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διασφαλίζουν ότι κάθε ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη λαμβάνει τα φάρμακα που χρειάζεται, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η άσκοπη σπατάλη πόρων, την οποία πληρώνουμε όλοι μας».
Αρνητικό ρεκόρ το Σάββατο
Μαύρη μέρα ήταν το Σάββατο για την πανδημία, αφού τα κρούσματα έφτασαν τις 4.696, οι διασωληνωμένοι τους 404 και οι νεκροί τους 38. Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν 2.727 σε 158.262 τεστ, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε στις 742.170. Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων σκαρφάλωσε στους 421 και οι νέες εισαγωγές ασθενών στις 323. Οι απώλειες ήταν 44 και το σύνολο των θανάτων είναι πλέον 15.938.
Κόντρες για την άνοδο των κρουσμάτων
«Κόκκινο» χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την άνοδο των κρουσμάτων της πανδημίας. Κριτική σε υψηλούς τόνους στους χειρισμούς που έχουν γίνει από την κυβέρνηση άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας να συγκροτηθεί μια ολιγομελής επιστημονική επιτροπή με πρόσωπα κοινής αποδοχής. Όπως είπε, η επιτροπή αυτή θα σχεδιάσει και θα προτείνει μέτρα «που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος».
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσίπρας κάνει αναδρομή στις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου. Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει προτεραιότητα να χαϊδέψει τα αυτιά τού, ως επί το πλείστον ακροδεξιών πεποιθήσεων, αντιεμβολιαστικού ακροατηρίου».
«Ώρα της ευθύνης»
«Η αδράνεια και η επανάληψη των ίδιων λαθών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Υπογραμμίζει δε: «Τώρα όμως δεν είναι η ώρα του πολιτικού ανταγωνισμού, αλλά η ώρα της ευθύνης. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε αυτό: Ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας «επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Χωρίς προτάσεις, με ψέματα και αφορισμούς». Προσέθεσε δε: «Αναρωτιόμαστε, ο κ. Τσίπρας θέλει μια κοινωνία περίκλειστη; Με υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα; Με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά; Αυτή είναι η πρότασή του στους πάνω από 6.500.000 Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί». Παράλληλα υπογράμμισε πως «ο καιροσκοπισμός του κ. Τσίπρα δεν μας αφορά, γιατί οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και όχι τα παχιά και ανεύθυνα λόγια».
Η πολιτική κόντρα είχε και συνέχεια. O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό πως «συνειδητά επιλέγει τον δρόμο της μικροκομματικής αντιπαράθεσης, την ώρα που η χώρα καταγράφει τη μια αποτυχία μετά την άλλη». Πυρά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός, κάνοντας λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις, ψεύτικα συμπεράσματα και μίζερες καταγγελίες.
Να σημειωθεί, τέλος, πως έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας άσκησε το ΚΚΕ, ενώ βέλη εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.