Κόσμος
Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007 12:39

Αρχισε η δίκη για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας άρχισε σήμερα στη Μαδρίτη η δίκη 29 ατόμων που κατηγορούνται για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004 στην ισπανική πρωτεύουσα, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατος 191 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.824.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει από τα ξημερώματα το κτίριο του αντιτρομοκρατικού δικαστηρίου της Μαδρίτης. Το ισπανικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για « ιστορική ημέρα που όλοι περίμεναν», ενώ η εφημερίδα Ελ Παΐς αναφέρει ότι πρόκειται για τη «δίκη της μεγαλύτερης σφαγής από ισλαμιστές στην Ευρώπη».

Είκοσι Αραβες και εννέα Ισπανοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες από συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση ως την κλοπή δυναμίτιδας από ορυχεία της βόρειας Ισπανίας για να την πουλήσουν στους βομβιστές, συχνά ανταλλάσοντάς την με ναρκωτικά.

Οι επτά βασικοί κατηγορούμενοι -οι τρεις που θεωρείται ότι τοποθέτησαν τις βόμβες, οι τρεις θεωρούμενοι ως εγκέφαλοι των επιθέσεων και ο βασικός προμηθευτής των εκρηκτικών- αντιμετωπίζουν συνολικά ποινή κάθειρξης 270.600 ετών, που αποτελεί ποινή ρεκόρ στην Ισπανία, παρ΄όλο που στη χώρα αυτή το μεγαλύτερο διάστημα εγκλεισμού στις φυλακές είναι τα 40 χρόνια.

Ο πρώτος που θα εξεταστεί είναι ο Ραμπέι Οσμάν Σαγιέντ Αχμεντ, ο οποίος κατηγορείται για εξώθηση ατόμων στις επιθέσεις. Ο άνθρωπος αυτός είναι ένας από τους τέσσερις κατηγορουμένους οι οποίοι στην εισαγγελική έκθεση χαρακτηρίονται ως ιδεολόγοι.

Ο Αχμεντ, γνωστός ως "Μοχάμεντ ο Αιγύπτιος" καταδικάσθηκε πέρυσι από ιταλικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και εκδόθηκε στην Ισπανία για να δικαστεί σε σχέση με τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ως τον Ιούλιο, ενώ η απόφαση και οι ποινές δεν αναμένονται πριν από τον Οκτώβριο, το νωρίτερο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο