Κόσμος
Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 09:43

Τουσκ: Οι Βρυξέλλες ανάγκασαν σε «οπισθοχώρηση» τη Βαρσοβία

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανάγκασαν με επιτυχία την κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις αλλαγές που προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανάγκασαν με επιτυχία την κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας να υποχωρήσει σε ορισμένες από τις αλλαγές που προβλέπει η δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ.

Η δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία έχει δυναμιτίσει τη σχέση Βρυξελλών και Βαρσοβίας, με τα δύο μέρη να έχουν εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη συγκρουσιακή διάθεση που έχει προκαλέσει ανησυχίες για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υποχωρούν σε μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία των ενεργειών τους κατά των πολωνικών δικαστηρίων», δήλωσε ο Τουσκ μιλώντας στο Politico και την πολωνική πύλη ειδήσεων Onet.

Η κόντρα

Ο ίδιος τοποθετήθηκε μετά την έντονη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη διάρκεια της οποίας ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δέχτηκε ευρωπαϊκά πυρά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να θέσει το δικαστικό σώμα υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο.

Κατά συνέπεια, ο Μοραβιέτσκι και ο ηγέτης του PiS Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, υποσχέθηκαν να διαλύσουν το νέο πειθαρχικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ένα όργανο η λειτουργία του οποίου πρέπει να ανασταλεί σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ.

Το σώμα δεν έχει όμως καταργηθεί ακόμη και την Τετάρτη το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα μέχρι να συμβεί αυτό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, από την πλευρά της, την Πέμπτη ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού πειθαρχικού σώματος των δικαστών αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Τουσκ προέβλεψε ότι τελικά η ΕΕ θα ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την Πολωνία και θα αρχίσει να ξεκλειδώνει τα κεφάλαια για το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας.

Γιατί έπεσαν οι τόνοι;

Φάνηκε επίσης να κατανοεί το λόγο που οι ηγέτες της ΕΕ δεν ήθελαν να καταλήξουν σε μα επιθετική αντιπαράθεση με τον Μοραβιέτσκι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας ότι «τα ατομικά συμφέροντα των ηγετών παίζουν ρόλο».

«Για τον [γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ] Μακρόν, την παραμονή των προεδρικών εκλογών, δεν είναι συνετό να δίνεις καύσιμο στη ριζοσπαστική γαλλική δεξιά», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, ο Μοραβιέτσκι συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτη Μαρίν Λεπέν.

Σχολιάζοντας τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διανύει τις τελευταίες ημέρες της θητείας της, ο Τουσκ είπε πως «είναι σημαντικό όταν λέει ‘’αντίο’’, να μην υπάρχει η αίσθηση ότι όλα διαλύονται, ότι η Πολωνία κινδυνεύει να φύγει από την Ένωση».

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν τήρησαν ήπια στάση την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε συνέντευξή του στους Financial Times,προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» παρακρατώντας τα υποσχεθέντα κεφάλαια στη Βαρσοβία, θα «υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας».

naftemporiki.gr