Ο κόσμος κινδυνεύει να πάει «πίσω» εάν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα μπορούσε να πέσει «με εξαιρετική ταχύτητα» όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο κόσμος κινδυνεύει να πάει «πίσω» εάν δεν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα μπορούσε να πέσει «με εξαιρετική ταχύτητα» όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, δήλωσε την Παρασκευή ο Μπόρις Τζόνσον.
Μιλώντας από το αεροπλάνο με προορισμό τη Ρώμη, όπου συναντώνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 20 σημαντικότερων βιομηχανικών χωρών, ο Τζόνσον είπε ότι τα ρωμαϊκά λείψανα «είναι μια φανταστική υπενθύμιση, ένα memento mori για εμάς σήμερα, ενός πολύ πολύ σημαντικού γεγονότος που μερικές φορές αμφισβητείται από αυτό που αποκαλούν αδύναμη άποψη της ιστορίας. Και αυτό είναι ότι η ανθρωπότητα, ο πολιτισμός, η κοινωνία, μπορούν να πάνε προς τα πίσω αλλά και προς τα εμπρός».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσθεσε ότι «όταν τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά, μπορεί να πάνε στραβά με εξαιρετική ταχύτητα. Το είδατε με την παρακμή και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και φοβάμαι να πω ότι είναι αλήθεια σήμερα, ότι αν δεν τα καταφέρουμε σωστά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαμε να δούμε τον πολιτισμό μας, τον κόσμο μας, επίσης να πηγαίνει πίσω».
«Όταν έπεσε η Ρώμη, η ανθρωπότητα έγινε πολύ λιγότερο εγγράμματη συνολικά. Οι άνθρωποι έχασαν την ικανότητα να διαβάζουν, έχασαν την ικανότητα να ζωγραφίζουν σωστά, με μια αίσθηση προοπτικής», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι πίεσε τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη χρήση άνθρακα από τη χώρα του κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή.
«Χωρίς δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης «θα μπορούσαμε να παραδίδουμε τις μελλοντικές γενιές σε μια ζωή πολύ λιγότερο ευχάριστη από τη δική μας. Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα δισέγγονά μας σε μια ζωή όπου δεν υπάρχουν μόνο τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών, τεράστιες μεταναστεύσεις, αλλά και ελλείψεις τροφίμων, ελλείψεις νερού, συγκρούσεις, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Έπειτα αφήνοντας τις αναφορές από την ιστορία μετατοπίστηκε στις αναφορές στον αθλητισμό, περιγράφοντας τις προκλήσεις που θα συζητήσουν οι ηγέτες της G20 στη Ρώμη και οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Όπως είπε, η ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι περίπου 5-1 στο ημίχρονο. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά μπορούμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε.
naftemporiki.gr