Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν «ριζοσπαστικές αποφάσεις» στην περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας σε ένα ειδικό μήνυμα που ηχογραφήθηκε για το BBC.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν «ριζοσπαστικές αποφάσεις» στην περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας σε ένα ειδικό μήνυμα που ηχογραφήθηκε για το BBC.
Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη Cop26 στη Γλασκώβη πρέπει να προσφέρουν «συγκεκριμένη ελπίδα στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Ποντίφικας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής, παρά τις προηγούμενες προτάσεις ότι θα ταξιδέψει για μια σύντομη εμφάνιση για να ενισχύσει τη σημασία του γεγονότος. Το μήνυμά του ηχογραφήθηκε στα ιταλικά και διήρκεσε σχεδόν πέντε λεπτά.
Είπε: «Η κλιματική αλλαγή και η πανδημία Covid-19 έχουν εκθέσει τη βαθιά μας ευπάθεια και έχουν εγείρει πολλές αμφιβολίες και ανησυχίες για τα οικονομικά μας συστήματα και τον τρόπο που οργανώνουμε τις κοινωνίες μας.
«Έχουμε χάσει το αίσθημα της ασφάλειας και βιώνουμε μια αίσθηση αδυναμίας και απώλειας ελέγχου στη ζωή μας. Είμαστε όλο και πιο αδύναμοι και φοβισμένοι».
Μια σειρά κρίσεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, το περιβάλλον, τις προμήθειες τροφίμων και την οικονομία ήταν «βαθιά αλληλένδετες», είπε. «Προβλέπουν επίσης μια τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε να σπάσει τους δεσμούς που κρατούν την κοινωνία μας ενωμένη».
Κάθε κρίση απαιτεί «όραμα, την ικανότητα να διαμορφώνουμε σχέδια και να τα θέσουμε γρήγορα σε πράξη, να ξανασκεφτούμε το μέλλον του κόσμου, το κοινό μας σπίτι και να επανεκτιμήσουμε τον κοινό μας σκοπό. Αυτές οι κρίσεις μας παρουσιάζουν την ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις ριζικές που δεν είναι πάντα εύκολες. Ταυτόχρονα, στιγμές δυσκολίας σαν αυτές παρουσιάζουν και ευκαιρίες, ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε», τόνισε ο Πάπας στο μήνυμά του.
«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις υποχωρώντας στον απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και την εκμετάλλευση. Ή μπορούμε να δούμε σε αυτά μια πραγματική ευκαιρία για αλλαγή, μια γνήσια στιγμή μεταστροφής, και όχι απλώς με πνευματική έννοια».
Αυτό θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω «μιας ανανεωμένης αίσθησης κοινής ευθύνης για τον κόσμο μας και μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης βασισμένης στη δικαιοσύνη, μιας αίσθησης του κοινού μας πεπρωμένου και μιας αναγνώρισης της ενότητας της ανθρώπινης οικογένειάς μας στο σχέδιο του Θεού για τον κόσμο».
Αργότερα σήμερα Παρασκευή, ο Πάπας επρόκειτο να υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στο Βατικανό. Θα συζητήσουν την κλιματική έκτακτη ανάγκη, ένα θέμα που ο Φραγκίσκος έχει θέσει στο επίκεντρο της θέσης του από τότε που ανέλαβε το αξίωμα το 2013.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian