Με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο να προβληματίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης έχει φουντώσει, πυροδοτώντας και πολιτικές κόντρες. Η κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο «μείγμα», ώστε να μπει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παίξει «μπάλα» στο γήπεδο της οικονομίας, εστιάζοντας στο θέμα του κατώτατου μισθού.
Με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο να προβληματίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης έχει φουντώσει, πυροδοτώντας και πολιτικές κόντρες. Η κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο «μείγμα», ώστε να μπει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παίξει «μπάλα» στο γήπεδο της οικονομίας, εστιάζοντας στο θέμα του κατώτατου μισθού.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην απορρόφηση των κραδασμών από τις διεθνείς αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες μετακυλίονται και στα προϊόντα. Το πρώτο πακέτο μέτρων έχει ήδη μπει σε εφαρμογή (π.χ. αύξηση δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, επιδότηση τιμολογίων) και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα κριθεί αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η χρονική διάρκεια του «κύματος» των ανατιμήσεων.
Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί κανονικά, ενώ στον προϋπολογισμό θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ (με στόχο την ελάφρυνση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων). Στο «μέτωπο» του κατώτατου μισθού θα μπει σε εφαρμογή μια αύξηση της τάξης του 2% την 1η Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξει και δεύτερη αναπροσαρμογή μέσα στην επόμενη χρονιά.
Από εκεί και πέρα τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της ανάπτυξης με το οποίο θα κλείσει η χρονιά, ωστόσο στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Σε περίπτωση που προκύψει χώρος για το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης» αυτό θα είναι στοχευμένο σε συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. υπήρξαν σκέψεις για τους υγειονομικούς).
Το ενεργειακό μέτωπο και η Ανατολική Μεσόγειος
Μια εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει η Ανατολική Μεσόγειος. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι ανατιμήσεις στο ενεργειακό μέτωπο.
Όπως τονίζει η ελληνική πλευρά η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι για φυσικό αέριο, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. ‘Η και για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε συμφέρουσες συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Να σημειωθεί εδώ πως η δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου , που πρόσφατα «φιλοξενήθηκε» στην Αθήνα. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Κατώτατο μισθό 800 ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ζητώντας ταυτόχρονα την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στο «μέτωπο» της ακρίβειας προτείνεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και η υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως «μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση. Οφείλουμε να εξετάσουμε ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουμε, ειδικά στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που απειλεί τη βιωσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ένα στα τρία νοικοκυριά δέχονται ήδη μεγάλη πίεση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και την αγορά. Παράλληλα τονίζεται πως «ήδη σημειώνεται αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς ραγδαία».
Στην Κουμουνδούρου «κοιτούν» και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να φτάσει η ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα υπάρξει πρωτοβουλία- σε συνεννόηση και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - για τη σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη