Η ισλαμική αστυνομία της Νιγηρίας συνέλαβε έναν άνδρα που σκόπευε να πουλήσει τον… εαυτό του σε πλειστηριασμό για να γλιτώσει από την φτώχεια.
Η ισλαμική αστυνομία της Νιγηρίας συνέλαβε έναν άνδρα που σκόπευε να πουλήσει τον… εαυτό του σε πλειστηριασμό για να γλιτώσει από την φτώχεια.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο 26χρονος ράφτης Αλιγιού Ιντρίς συνελήφθη την Τρίτη από την αστυνομία ηθών του Κάνο, αφού κυκλοφόρησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του με όπου ανέφερε ότι πουλάει τον εαυτό του σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τα 20 εκατομμύρια νάιρα (περίπου 42.000 ευρώ).
Το Κάνο, στη βόρεια Νιγηρία, είναι μία από τις δέκα μουσουλμανικές Πολιτείες της χώρας όπου εφαρμόζεται η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, παράλληλα με το νιγηριανό δίκαιο.
«Τον συλλάβαμε επειδή έθεσε προς πώληση τον εαυτό του, αυτό είναι παράνομο με βάση τον ισλαμικό νόμο» ανέφερε ο Λαουάλ Ιμπραχίμ Φάγκε, ένας εκπρόσωπος της θρησκευτικής αστυνομίας, της αποκαλούμενης Χισμπάχ. Ο νεαρός είναι υπό κράτηση, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι προχώρησε σε αυτήν την «απαράδεκτη ενέργεια» λόγω της φτώχειας και της αμάθειάς του.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ιντρίς κυκλοφορούσε στην πόλη με το πλακάτ όπου ανέφερε την «τιμή» του κρεμασμένο από τον λαιμό του. Κάτοικοι τον τράβηξαν φωτογραφίες, που έκαναν αίσθηση στο διαδίκτυο.
Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να πουληθεί για να γλιτώσει «από την ανυπόφορη φτώχεια» και ότι θα έδινε τα μισά χρήματα στους γονείς του και δύο εκατομμύρια νάιρα σε εκείνον που θα οργάνωνε τον πλειστηριασμό. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα γίνει «ο πιστός υπηρέτης» όποιου τον αγοράσει.
Ο εκπρόσωπος της ισλαμικής αστυνομίας διευκρίνισε ότι δεν έχει ασκηθεί δίωξη στον Ιντρίς.
Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία και από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Η οικονομία της, αντιμέτωπη με ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία, άρχισε να ανακάμπτει μόλις τους τελευταίους μήνες. Όμως ο πληθωρισμός, ιδίως στα τρόφιμα, παραμένει πολύ υψηλός, γεγονός που επιτείνει τη φτώχεια πολλών κατοίκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναγκάζονται να ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ