Κόσμος
Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2007 10:21

ΝΑΤΟ: Καμμία μορφή βίας στο Κόσοβο

Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί καμιά μορφή βίας στο Κόσοβο, δήλωσε από την Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

"Η KFOR δεν θα επιτρέψει καμιά μορφή βίας στη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος του Κοσόβου", τόνισε ο κ. Σέφερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των δήμων Ζβέτσαν και Ζούμπιν Ποτόκ, κ. Ντράγκισα Μίλοβιτς και κ. Σλάβισα Ρίστιτς αντίστοιχα.

Ο κ. Σέφερ δήλωσε, επίσης, πως διαβεβαίωσε τους Σέρβους φίλους του ότι η KFOR θα παραμείνει στην περιοχή και μετά την απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου, έως ότου υπάρξει νομιμοποίηση της νέας κατάστασης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η KFOR, η αστυνομία του Κοσόβου και της UNMIK συνεργάζονται για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Κόσοβο για όλους τους πολίτες, τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι τους Βορειοατλαντικού Συμφώνου στηρίζουν την πρόταση που παρουσίασε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μάρτι Αχτισάαρι, για το καθεστώς της περιοχής.

Οι άνευ χρονικού ορίου διαπραγματεύσεις δεν θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, επισήμανε ο κ. Σέφερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δυο πλευρές (Βελιγράδι και Πρίστινα) θα κατανοήσουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των δύο δήμων του βορείου Κοσόβου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άμεσο μέλλον. Ο κ. Ρίστιτς είπε ότι οι Σέρβοι ανησυχούν και αναμένουν βίαιες εκδηλώσεις από τους Αλβανούς του Κοσόβου, όπως στην περίπτωση των αιματηρών επεισοδίων στη διαδήλωση του Κινήματος "Αυτοδιάθεση", στις 10 Φεβρουαρίου, στην Πρίστινα.

"Η KFOR θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αποτροπή κάθε μορφή βίας στο Κόσοβο", υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρείχε ο κ. Σέφερ με τις δηλώσεις του στην πρόταση του κ. Αχτισάαρι για το καθεστώς του Κοσόβου, οι κ.κ. Μίλοβιτς και Ρίστιτς τόνισαν ότι οι ίδιοι απορρίπτουν το "πακέτο" αυτό του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς, όπως είπαν, δεν μπορούν να δεχθούν την επιβολή λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής.