Στην παρούσα φάση μόνο μία περιοχή του κόσμου καταγράφει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα Covid-19. Το παράδοξο είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή όπου υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια.
Στην παρούσα φάση μόνο μία περιοχή του κόσμου καταγράφει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα Covid-19. Το παράδοξο είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή όπου υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια.
Ο λόγος για την Ευρώπη η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την περασμένη εβδομάδα η περιοχή σημείωσε αύξηση 7% στις νέες ημερήσιες μολύνσεις, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η αύξηση που καταγράφεται στην περιοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι χώρες του πρώην Ανατολικό Μπλοκ, που φιλοξενούν μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, «παράγουν» πλέον το 20% των νέων κρουσμάτων.
Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βουλγαρία ανέφεραν όλες τις τελευταίες τρεις ημέρες τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από την έναρξη της πανδημίας. Η Λετονία επέστρεψε πρόσφατα σε ένα σχεδόν πλήρες lockdown και η Ρωσία επέβαλε αυστηρότερα μέτρα.
Η κατάσταση εξηγείται ως ένα βαθμό λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού. Ενώ τα τρία τέταρτα όλων των ενηλίκων της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένα, αυτοί οι αριθμοί δεν προσεγγίζονται ούτε κατά διάνοια όσο κινούμαστε προς τα ανατολικά.
Στη Ρουμανία είναι μόλις 36% και στη Βουλγαρία εξακολουθεί να είναι κάτω από 25%. Στη Ρωσία, η οποία ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό, μόλις το 32% του πληθυσμού έχει πλήρως ανοσοποιηθεί. Στην Ουκρανία, είναι 16%.
Όλες αυτές οι χώρες έχουν όμως πρόσβαση στα εμβόλια. Παρά την «χλιαρή» έναρξη της εμβολιαστικής της εκστρατείας, η ΕΕ έχει πλέον περισσότερα αποθέματα από όσα χρειάζεται, ενώ η Ρωσία έχει τη δική της εγχώρια παραγωγή. Η Ουκρανία αποτελεί μερική εξαίρεση εδώ, καθώς η σπασμωδική διαχείριση από τις αρχές της χώρας έχει εμποδίσει την ομαλή διαδικασία αγοράς και διανομής δόσεων.
Το πρόβλημα της περιοχής δεν είναι η προσφορά, αλλά η ζήτηση. Ή καλύτερα, η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια.
Έρευνες της ΕΕ διαπιστώνουν ότι τα ποσοστά διστακτικότητας είναι πολύ υψηλότερα στην Ανατολική Ευρώπη. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ διαπίστωσε ότι μόλις το 31% των Βούλγαρων ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Αντίστοιχα, λιγότεροι από τους μισούς Σλοβάκους, Κροάτες και Λετονούς δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, βρίσκονται σε καλύτερη θέση αλλά και πάλι αρκετά πίσω από το μέσο όριο της ΕΕ.
Άλλη έρευνα, δείχνει ότι η Ρωσία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διστακτικότητας για τα εμβόλια στον κόσμο, όπως και η Ουκρανία.
Γιατί συμβαίνει αυτό, αναρωτιέται σε ανάλυσή του το gzeromedia «Όχι τυχαία», απαντάει αναφέροντας πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση είναι επίσης σημαντικά χαμηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι δημοκρατίες είναι γενικά νεότερες και λιγότερο εδραιωμένες, από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.
Όπως αναφέρει, αν και είναι δύσκολο να συνδέσει κανείς απευθείας την εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση με την προθυμία εμβολιασμού, αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι χώρες όπου οι πολίτες γενικά δεν πιστεύουν αυτό που τους λένε οι κυβερνήσεις τους, γίνεται πιο δύσκολο για αυτές τις κυβερνήσεις να πείσουν τους πολίτες τους ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και σημαντικά.
Επιπλέον, όπως τονίζει, δεν βοηθάνε καθόλου οι πολιτικές κρίσεις που πλήττουν ορισμένες χώρες στην περιοχή, όπως πχ στη Ρουμανία όπου κατέρρευσε η κυβέρνηση έπειτα από πρόταση μομφής, ή στη Βουλγαρία που οδεύει τον επόμενο μήνα στις τρίτες εκλογές της χρονιάς.
naftemporiki.gr