Απόψεις
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 07:00

Η Γερμανία των ίσων ευκαιριών

«Bερολίνο, 10 μ.μ.: τελείωσε» («Isch over») είχε πει κάποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης - τότε που είχε επιδώσει το τελεσίγραφο του Grexit στην Αθήνα για να πληρώσει τα χρέη της. Το «Ιsch over» ακούστηκε ξανά χθες το μεσημέρι στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά στην Bundestag και αφορούσε πια τον ίδιο τον Σόιμπλε, γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

«Bερολίνο, 10 μ.μ.: τελείωσε» («Isch over») είχε πει κάποτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης - τότε που είχε επιδώσει το τελεσίγραφο του Grexit στην Αθήνα για να πληρώσει τα χρέη της. Το «Ιsch over» ακούστηκε ξανά χθες το μεσημέρι στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά στην Bundestag και αφορούσε πια τον ίδιο τον Σόιμπλε. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση με τον ίδιο ως πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, ήταν η τελευταία του, αποχαιρετιστήρια ομιλία με την Άγκελα Μέρκελ θεατή πια στα θεωρεία - ήταν το τέλος εποχής, μιας σκληρής εποχής για την Ευρώπη, τον Νότο, και την Ελλάδα. Είναι άγνωστο εάν η νέα εποχή θα είναι πιο οραματική, πιο ανοιχτή στην Ευρώπη της ισότητας και της αλληλεγγύης, λιγότερο καλβινιστική και τιμωρητική, και πιο παραγωγική.

Σε επίπεδο συμβολισμών και προσώπων, όμως, ίσως και η Ευρώπη, και η ίδια η Γερμανία, δικαιούται να έχει μια προσδοκία: Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση της προέδρου της Βουλής διαδέχτηκε η σοσιαλδημοκράτισσα Μπέρμπελ Μπας. Ετών 53, η Μπας εξελέγη στο αξίωμα με το 80% των ψήφων και είναι μόλις η τρίτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Bundestag, μετά την Ανεμαρί Ρένγκερ και τη Ρίτα Ζίσμουτ - προερχόμενες και οι δύο από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ήταν αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD εδώ και δύο χρόνια και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξελέγη βουλευτής με το 40,3% των ψήφων στην περιφέρεια του Ντούισμπουργκ ΙI, παίρνοντας ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον αντίπαλό της από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος και ήταν επίσης τομεάρχης Υγείας, Παιδείας και Έρευνας.

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή της από το SPD δεν βασίστηκε τόσο σε οραματικά κριτήρια όσο στις ποσοστώσεις και στις ισορροπίες των πολιτικών και πολιτειακών συσχετισμών. Με μελλοντικό καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς και με τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον Φρανκ - Βάλτερ  Σταϊνμάγερ, να έχει ήδη διαμηνύσει πως επιθυμεί ανανέωση της θητείας του τον επόμενο Ιανουάριο, ήταν σχεδόν αναπόδραστο για τους Σοσιαλδημοκράτες να επιλέξουν γυναίκα για ένα τουλάχιστον από τα τρία κορυφαία πολιτειακά αξιώματα. Έστω και διά της... ποσόστωσης, όμως, η χθεσινή πρεμιέρα της Μπας στη θέση της προέδρου της Βουλής έστρεψε -αν μη τι άλλο- σε διαφορετική οπτική το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας.

Εκεί που ο Σόιμπλε ανάλωσε ακόμη και την τελευταία του ομιλία σε νουθεσίες προς το «πράσινο» κίνημα -στο οποίο χρέωσε περίπου αντιδημοκρατικό ακτιβισμό-, η Μπέρμπελ Μπας επέλεξε να μιλήσει για ισότητα και διαφορετικότητα. «Η διαφορετικότητα», είπε, «είναι μια ευκαιρία για όλους μας, τόσο μέσα σ’ αυτή την αίθουσα όσο και έξω απ’ αυτήν». Και δεσμεύτηκε ότι η προώθηση των ίσων ευκαιριών θα αποτελέσει προτεραιότητά της από τη θέση της προέδρου της Βουλής.

Την ίδια διαφορετική οπτική, και τις νέες προσδοκίες, ίσως στηρίζει κι αυτή καθαυτή η σύνθεση της νέας γερμανικής Βουλής: Διαθέτει τις περισσότερες γυναίκες βουλευτές και εκπροσώπους μειονοτήτων από κάθε άλλη φορά - ανάμεσά τους και τις δύο πρώτες εκπροσώπους της τρανς κοινότητας στην ιστορία του γερμανικού Kοινοβουλίου.