Μετά από αρκετούς μήνες ερευνών και κυνηγητού παγκόσμιας εμβέλειας που διεξήχθη με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, η Europol πραγματοποίησε μια θεαματική επιχείρηση στην καρδιά του dark web. Εξειδικευμένοι πράκτορες συνέλαβαν τουλάχιστον 150 άτομα που εμπλέκονταν στην πώληση ή την αγορά δεκάδων χιλιάδων αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε όλες τις πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος.
Μετά από αρκετούς μήνες ερευνών και κυνηγητού παγκόσμιας εμβέλειας που διεξήχθη με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, η Europol πραγματοποίησε μια θεαματική επιχείρηση στην καρδιά του dark web. Εξειδικευμένοι πράκτορες συνέλαβαν τουλάχιστον 150 άτομα που εμπλέκονταν στην πώληση ή την αγορά δεκάδων χιλιάδων αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε όλες τις πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος.
Υπό τον συντονισμό της Europol, η επιχείρηση με την ονομασία «Dark HunTOR» οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 26,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά και κρυπτονομίσματα, 45 όπλων με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και δολοφονιών καθώς και 234 κιλών ναρκωτικών. Μεταξύ των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ήταν 150 κιλά αμφεταμίνης, 27 κιλά οπιοειδή και 25.000 χάπια έκσταση. Μαζί με το αμερικανικό FBI, την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, την Guardia di Finanza στην Ιταλία ή τη γερμανική BKA (Bundeskriminalamt), οι Γάλλοι έχουν προσλάβει τους χωροφύλακες του Κέντρου για την καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος (C3N) και αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Εγκλήματος Πληροφορικής (Oclctic).
Πολλοί από τους συλληφθέντες θεωρούνται «υψηλής σημασίας στόχοι».
Η επιχείρηση «Dark HunTOR» είναι η συνέχεια μιας πρώτης «καθόδου» που έγινε μεταξύ των πειρατών του διαδικτύου και που είχε οδηγήσει, τον περασμένο Ιανουάριο, στην εξάρθρωση του DarkMarket, της μεγαλύτερης μαύρης αγοράς στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήθηκε για τη διαπραγμάτευση ναρκωτικών, πλαστών χαρτιών ή ακόμα και πλαστών χρημάτων. Η πλατφόρμα είχε εντοπίσει περίπου 2.400 πωλητές και σχεδόν 500.000 χρήστες. Συνολικά, περίπου 20 διακομιστές, κυρίως με έδρα τη Μολδαβία, είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση περίπου 320.000 συναλλαγών.
«Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως Dark HunTOR, αποτελείται από μια σειρά ξεχωριστών αλλά συμπληρωματικών ενεργειών στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες» επεσήμανε η υπηρεσία σε σχετική ανακοίνωση.
Η επιχείρηση αυτή "αφορούσε μια σειρά ξεχωριστών, αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ", διευκρίνισε η Europol.
Στις ΗΠΑ, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία επέτρεψε, μεταξύ άλλων, 47 συλλήψεις στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες "συνιστούσαν σημαντικούς στόχους" για τη Europol.
Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν επίσης 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα όπως και ναρκωτικά, κυρίως 25.000 δισκία έκστασι και 45 πυροβόλα όπλα.
Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε επίσης παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομάσίες "DeepSea" και "Berlusconi", τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί "περισσότερες από 100.000 ανακοινώσεις παράνομων προϊόντων", σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.
«Το αντικείμενο επιχειρήσεων, όπως αυτή, είναι να δώσει το μήνυμα στους εγκληματίες που επιχειρούν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο ότι η κοινότητα που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του σεβασμού στο νόμο διαθέτει τα μέσα και τις διεθνείς συμπράξεις για να τους αποκαλύψει και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις ζώνες του dark web», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro και το Reuters