Πολιτική
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 06:56

Η τελευταία ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Στις 7 Οκτωβρίου στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά την τελευταία της ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγες μόνο ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και περισσότερα από 20 χρόνια μετά την πρώτη της ομιλία στην ίδια αίθουσα το καλοκαίρι του 2000.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Στις 7 Οκτωβρίου στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την κύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά την τελευταία της ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγες μόνο ημέρες πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και περισσότερα από 20 χρόνια μετά την πρώτη της ομιλία στην ίδια αίθουσα το καλοκαίρι του 2000.

Η Φώφη Γεννηματά είχε κάνει λόγω για έλλειψη «ενιαίας εθνικής στρατηγικής» και είχε καταλογίσει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Όποιος είναι καβάλα στο άλογο και αισθάνεται σιγουριά για τη μεγάλη του νίκη ή για το μεγάλο του “όχι”, δεν έχει κανένα λόγο να δημιουργεί αυτές τις συνθήκες και, μάλιστα, να επιχειρείται ένας νέος διαχωρισμός στο ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι δεν είναι σήμερα στον τόπο. Αυτά τα έχουμε τελειώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα έχει κλείσει το ΠΑΣΟΚ με την εθνική συμφιλίωση και ας τα αφήσουμε, επιτέλους, όλα οριστικά στο παρελθόν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όμως, είχε ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την ελληνογαλλική συμφωνία. «Ψηφίζουμε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό του στόλου, σύμφωνα πάντα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία. Είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της χώρας μας και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει και πάλι τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα» είχε επισημάνει.

Επιπλέον, η πρόωρα χαμένη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε σχολιάσει τρία σημαντικά θέματα της επικαιρότητας: την έξαρση της πανδημίας, το κύμα ακρίβειας και την απειλή της ακροδεξιάς. «Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής η Ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι στη χώρα μας με επεισόδια ακόμα και μέσα στα σχολεία» είχε τονίσει εκφράζοντάς την αγωνία της για τη δράση ακροδεξιών μέσα σε σχολεία.

Η πρώτη κοινοβουλευτική ομιλία της Φώφης Γεννηματά το 2000

Η Φώφη Γεννηματά εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 σε ηλικία 36 χρόνων. Είχε πετύχει, μάλιστα, εντυπωσιακή εκλογική επίδοση καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας με 71.905 σταυρούς, πίσω από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά αρχεία η πρώτη ομιλία της στη Βουλή (εξαιρουμένων των επιτροπών) έγινε στα θερινά τμήματα, στις 26 Ιουλίου του 2000. Τότε είχε τοποθετηθεί επί  νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που ρύθμιζε ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είχε δώσει δε εξ αρχής το στίγμα της ασκώντας κριτική σε ρατσιστικές αντιλήψεις κατά των μεταναστών που είχαν διατυπωθεί εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας. «Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε δύο πράγματα που ακούστηκαν χθες. Ακούστηκε η πρόταση να περιοριστεί η ισχύς της πράσινης κάρτας σε συγκεκριμένους νομούς. Πόσα χρόνια πίσω πρέπει να πάμε; Σε δημιουργίες γκέτο; Και ακούστηκαν επίσης οι εκφράσεις "γεννοβολάνε". Νομίζω ότι απ' αυτό το βήμα οφείλουμε περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η δημιουργία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να υποτιμάται, απ' όπου και αν προέρχεται. Ευχαριστώ» είχε αναφέρει από το κοινοβουλευτικό βήμα η δυναμική και γενναία πολιτικός που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 χρόνων.