Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο υλικό κατασκευής φιλικών στο περιβάλλον μπαταριών.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν ένα νέο υλικό το οποίο δημιούργησαν από ξύλο δέντρων. Όπως υποστηρίζουν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία μιας νέας γενιάς μπαταριών στερεάς κατάστασης.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη μπαταριών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ο σύγχρονος άνθρωπος όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όμως τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και ειδικά οι ηλεκτρολύτες τους είναι τοξικά και αυξημένης επικινδυνότητας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι πιο ασφαλείς από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου αλλά όχι τόσο αποδοτικές ενώ ταυτόχρονα δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.
Το νέο υλικό αποτελείται από ένα μείγμα χαλκού και πολυμερών σωλήνων που προέρχονται από το ξύλο των δέντρων. To υλικό ονομάστηκε «κυτταρικά νανονήματα» είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο παρόμοιο με ένα φύλλο χαρτί. Πρόκειται για ένα υλικό που εκτός της χρησιμότητας του είναι και πολύ εύκολο να παραχθεί γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για χρήση από τη βιομηχανία των μπαταριών και των ηλεκτρονικών συσκευών.
«Χρησιμοποιώντας υλικά που μας παρέχει η φύση μπορούμε να περιορίσουμε το αρνητικό αποτύπωμα της κατασκευής και χρήσης των μπαταριών στο περιβάλλον» αναφέρει ο Γιούε Κι, καθηγητής της Σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Brown, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.