Κόσμος
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 12:52

Μεξικό: Ενίσχυση 12 δισ. ευρώ στους αγρότες

Την απόφαση του να διατεθεί στους Μεξικανούς αγρότες το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο νέο τοπίο που θα δημιουργήσει η πλήρης κατάργηση των περιορισμών στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν.

Ο κ. Καλντερόν είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί στους παραγωγούς καλαμποκιού, φασολιών, ζάχαρης και γάλακτος, πολλοί από τους οποίους θα δώσουν μάχη για να είναι ανταγωνιστικοί όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Το Μεξικό, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν αρχίσει από το 1994 να αίρουν σταδιακά τους εμπορικούς περιορισμούς μέσω της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, η οποία προβλέπει ότι το μεταξύ τους εμπόριο θα είναι τελείως ελεύθερο το 2008.

Οι φτωχοί αγρότες και ειδικά όσοι καλλιεργούν τα βασικά μεξικανικά προϊόντα, δηλαδή καλαμπόκι και φασόλια, σε μικρά και ανεπαρκή χωράφια ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις υψηλά επιδοτούμενες και πολύ παραγωγικές αμερικανικές φάρμες όταν αρθούν οι περιορισμοί.

Ήδη μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Μεξικό αδειάζουν καθώς χρεοκοπημένοι αγρότες μεταναστεύουν παράνομα στις ΗΠΑ για να αναζητήσουν δουλειές με καλύτερη αμοιβή και ο κ. Καλντερόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η μεξικανική επαρχία υποφέρει από τη χειρότερη φτώχεια και οπισθοδρόμηση στην χώρα», δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί στους αγρότες ότιδήποτε χρειάζονται για να κινηθούν προς τα εμπρός δίνοντας τους "ευκαιρίες που θα σταματήσουν τη μετανάστευση".

Ο Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ, αντίπαλος του κ. Καλντερόν στις εκλογές του προηγούμενου καλοκαιριού, τις οποίες ο νυν πρόεδρος κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά, είχε πει ότι θα πάγωνε τα σχέδια για την κατάργηση των εμπορικών περιορισμών μέχρι το 2008.