Κόσμος
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2007 16:56

Δηλώσεις Παπαδόπουλου πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, το θέμα της αδειοδότησης ξένων εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη των αυριανών συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή.

Ωστόσο, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα, στη συνάντηση της Αθήνας θα ήταν αφύσικο να μην γίνει αναφορά στο θέμα των πετρελαίων, αφού, όπως είπε, σε κάθε συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητούνται όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με τον κύπριο πρόεδρο, στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού. «Εμείς επιθυμούμε την έναρξη της εργασίας των επιτροπών με πλήρη τήρηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», τόνισε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Εν τω μεταξύ την ανάγκη για πρόοδο στο θέμα των τεχνικών επιτροπών, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου, τόνισε σε δηλώσει του και ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ.