Κοινωνία
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 07:24

Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα από τους ειδικούς

Η συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των νοσηλειών, με τις περισσότερες να αφορούν σε ΜΕΘ καθώς πολλοί ασθενείς προσέρχονται με καθυστέρηση στα νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα έχει αρχίσει να πιέζεται και οι επιστήμονες προβλέπουν δύσκολο χειμώνα αφενός διότι, όπως επισημαίνουν, μετά το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ακολουθήσει πιθανότατα άμεσα και το πέμπτο, αφετέρου επειδή τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά και η γρίπη έκανε ήδη την εμφάνισή της.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Η συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των νοσηλειών, με τις περισσότερες να αφορούν σε ΜΕΘ καθώς πολλοί ασθενείς προσέρχονται με καθυστέρηση στα νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα έχει αρχίσει να πιέζεται και οι επιστήμονες προβλέπουν δύσκολο χειμώνα αφενός διότι, όπως επισημαίνουν, μετά το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα ακολουθήσει πιθανότατα άμεσα και το πέμπτο, αφετέρου επειδή τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά και η γρίπη έκανε ήδη την εμφάνισή της.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.585 νέα κρούσματα επί συνόλου 226.946 τεστ, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 1,57% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται σε 711.128. Στις ΜΕΘ παρατηρήθηκε αύξηση των διασωληνώσεων, καθώς σε αυτές νοσηλεύονται πλέον 348 ασθενείς, ενώ άλλοι 250 χρειάστηκε να εισαχθούν στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα καταγράφηκαν άλλοι 36 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό θανόντων από Covid-19 στη χώρα μας να ανεβαίνει στις 15.555.

«Lockdown; Ποτέ μη λες ποτέ»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας εν όψει του χειμώνα και έκανε έκκληση για ακόμη μία φορά στον κόσμο να εμβολιαστεί. Έκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η απάντησή του στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο ενός νέου lockdown σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, με τον καθηγητή να λέει «ποτέ μη λες ποτέ». Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος, επισημαίνοντας ότι θα έχουμε και τέταρτο και πέμπτο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Καταπέλτης, επίσης, ήταν και ο συντονιστής διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα iatronet.gr τόνισε ότι οι αντοχές του συστήματος φτάνουν στο τέλος. «Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του νοσοκομείου είναι κατηγορηματική ότι δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Ή πρέπει όλο το νοσοκομείο να γίνει ξανά Covid ή να κάνουμε επιλογή περιστατικών» επεσήμανε, προσθέτοντας πως το δίλημμα της επιλογής είναι εφιαλτικό. «Η στιχομυθία, αν την ακούσει κανείς, είναι: να πάρω έναν νεαρό που είναι πιο ελαφρά αλλά έχει πιθανότητες να βγει ή να πάρω έναν ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και έχει λιγότερες πιθανότητες να βγει; Δεν μπορείς να επιλέξεις» σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, συμπληρώνοντας πως η αναλογία των βαρέων περιστατικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ακόμα και από το εφιαλτικό για τη Θεσσαλονίκη δεύτερο κύμα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Ο λόγος είναι ότι πολλοί αναζητούν βοήθεια όταν είναι πια σε βαριά κατάσταση. Πιθανότατα, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της παραπληροφόρησης, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά.

Παρελάσεις με μάσκα και αποστάσεις

Μετά τον σάλο που έχει προκύψει αναφορικά με το τι θα γίνει στις παρελάσεις της επόμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή. Όχι μόνο για τις παρελάσεις, αλλά και για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους γενικότερα. Πρόκειται, εξάλλου, για μία πλήρως οργανωμένη και επιτηρούμενη εκδήλωση, όπως είπε, και αν τηρούνται τα μέτρα, δηλαδή η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, δεν υπάρχει λόγος να ανασταλούν. Με ανακοίνωσή του, ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει τον αυστηρό χρονικό περιορισμό των 60 λεπτών για τη διενέργεια της στρατιωτικής παρέλασης, ενώ έπειτα από επεξηγήσεις που ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν παντού κανονικά.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση χθες το βράδυ αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις, με την οποία διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Όσοι παρελάσουν, ωστόσο, θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση -εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση- να φορούν τις μάσκες τους.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, την ενεργοποίηση του σχεδίου Β, που προβλέπει μέτρα κατά της διασποράς του ιού, ζητούν τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής SAGE από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουν μειωθεί οι ατομικές συμπεριφορές που προστατεύουν τους πολίτες από τον κορωνοϊό, επομένως απαιτούνται σαφέστερες οδηγίες για τήρηση προστατευτικών μέτρων, κάτι που αρνείται πεισματικά να κάνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμα αντιμετωπίσιμη.

Η Ουκρανία κατέγραψε την Παρασκευή ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η πρωτεύουσα, Κίεβο, ετοιμάζεται να επαναφέρει αυστηρούς περιορισμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, 23.785 νέες λοιμώξεις εντοπίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 614 άνθρωποι πέθαναν στη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη πόρων. Αποφασίστηκε ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων, ενώ πλέον απαιτούνται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ για πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα ρεκόρ στα κρούσματα και τους θανάτους λόγω της COVID-19, με 37.141 νέα κρούσματα και 1.064 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ενώ ο εμβολιασμός δε φαίνεται να οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα.  Παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες αυξήσεις στα κρούσματα σε χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, μετά την άρση ορισμένων περιορισμών, ενώ τρομαχτική είναι η κατάσταση στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρότερα από 35%, επιτρέποντας στην εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα να δρά ανεξέλεγκτα. 

Τέλος, υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα παραμείνει όλη η Νέα Ζηλανδία μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως το 90% του πληθυσμού της, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν. Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Νέα Ζηλανδία ήταν πρότυπο ως προς την εξάλειψη του ιού, ωστόσο δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη επανεμφάνιση του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα και η επιδημιολογική κατάσταση ανάγκασε την Αρντέρν να αλλάξει προσέγγιση και να επικεντρωθεί στον εμβολιασμό. Η πρωθυπουργός εξήγησε πως αφού φθάσουν στο 90% όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις, η χώρα του νότιου Ειρηνικού θα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανοσοποίησης έναντι της νόσου Covid-19 στον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68% των Νεοζηλανδών, ενώ το 86% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.