Η Κίνα, η οποία ήταν το αρχικό επίκεντρο του νέου κορωνοϊού, είναι γνωστή για την αυστηρή προσέγγιση στη διαχείριση της πανδημίας, τα κλειστά σύνορα και την zero covid πολιτική της που στοχεύει σε μηδενικά κρούσματα.
Η Κίνα, η οποία ήταν το αρχικό επίκεντρο του νέου κορωνοϊού, είναι γνωστή για την αυστηρή προσέγγιση στη διαχείριση της πανδημίας, τα κλειστά σύνορα και την zero covid πολιτική της που στοχεύει σε μηδενικά κρούσματα.
Τα κλειστά σύνορα κράτησαν στη χώρα και τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έχει να βγει εκτός Κίνας 21 μήνες. Μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς σε σχέση με την πανδημία, ο κινέζος πρόεδρος δεν προβλέπεται να ξεκινήσει τα ταξίδια και την παγκόσμια διπλωματία του, περιορίζοντας την αλληλεπίδρασή του με ξένους ομολόγους του στο τηλέφωνο και τις τηλεδιασκέψεις.
Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα ότι ο Σι δεν θα παρευρεθεί στη Ρώμη για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρώ της G20 την επόμενη εβδομάδα, ούτε ότι θα συμμετάσχει στο διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία προσδοκία ότι θα συμμετάσχει με οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από την εξ΄αποστάσεως.
Η πανδημία διέκοψε τις διπλωματικές επαφές του Σι, ο οποίος το 2019 φιλοξένησε 23 ξένους ηγέτες στο Πεκίνο και έγινε δεκτός σε 11 χώρες, από τη Βραζιλία και την Ιταλία μέχρι τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την China Vitae που παρακολουθεί τις επαφές των ηγετών της Κίνας.
Το τελευταίο ταξίδι του προέδρου της Κίνας στο εξωτερικό ήταν στη Μιανμάρ, τον Ιανουάριο του 2020. Τον Μάρτιο της ίδια χρονιάς φιλοξένησε τον πρόεδρο του Πακιστάν στο Πεκίνο. Από τότε, δεν είναι γνωστό ότι έχει συναντηθεί με κανέναν ξένο ηγέτη.
Θα βρει ένα άλλο κόσμο
Όταν θα τολμήσει επιτέλους να βγει στο εξωτερικό, θα αντιμετωπίσει πιο δύσκολες συνθήκες, σχολιάζει η Wall Street Journal, τονίζοντας ότι έχει αλλάξει τόσο ο υπόλοιπος κόσμος όσο και η Κίνα.
Στο εσωτερικό της χώρας, όπως τονίζει η WSJ, παρατηρείται μια ανερχόμενη λατρεία προς την προσωπικότητα του Σι που έχει διογκώσει το προφίλ του στρέφοντας τις προτεραιότητές του προς το εσωτερικό της Κίνας. Από την άλλη όμως, έχει επιδεινωθεί η εικόνα του στην παγκόσμια σκηνή.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του Pew Research Center και της Gallup δείχνουν χαμηλά επίπεδα διεθνούς εμπιστοσύνης στον Σι και την κινεζική ηγεσία. Παράλληλα, λιγότερες κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν τη διάθεση να υποδεχτούν ανοιχτόκαρδα τον πρόεδρο της Κίνας.
Τι κερδίζει- αποφεύγει
Μένοντας στην Κίνα όμως ο Σι αποφεύγει να απαντήσει στις άβολες ερωτήσεις των ξένων ηγετών σχετικά με ζητήματα όπως τα πρώιμα λάθη της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση του Covid-19 ή τις πολιτικές της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Επίσης, δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία χάνει δυναμική, ο Σι δεν έχει να καυχηθεί για την πορεία της οικονομίας όπως έκανε σε ομιλίες του σε προηγούμενα ταξίδια.
Η διάρκειας 21 μηνών παύση του 68χρονου κινέζου προέδρου από την διπλωματία στο εξωτερικό αντανακλά πρωτίστως την εξαιρετική προσοχή της κυβέρνησής του σχετικά με τον Covid-19, λένε κινεζικοί παρατηρητές. Με τα σύνορα της Κίνας ουσιαστικά σφραγισμένα, ούτε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ούτε τα άλλα πέντε μέλη της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, της κορυφαίας ηγεσίας της Κίνας, είναι γνωστό ότι έχουν φύγει ούτε στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές, οι μόνοι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι που έχουν επισκεφτεί το εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας είναι ο κορυφαίος βοηθός εξωτερικής πολιτικής Γιανγκ Τζιεσί και ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Στην κινεζική πολιτική, τα εγχώρια γεγονότα γενικά υπερισχύουν, και οι αναλυτές λένε ότι προτεραιότητα του Σι είναι να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για μια τρίτη θητεία στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος σε ένα χρόνο από τώρα.
Η Κίνα δεν αναμένεται επίσης να ανοίξει τα σύνορά της πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Φεβρουαρίου. Όπως έχει δηλώσει, οι ξένοι δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στους αγώνες, γεγονός που περιορίζει την πιθανότητα ο Σι να υποδεχθεί σύντομα ηγέτες από το εξωτερικό.
naftempoiriki.gr