Περισσότερες από 40 χώρες, κυρίως της Δύσης, επέκριναν την Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για τα βασανιστήρια και την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων αλλά και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.
Περισσότερες από 40 χώρες, κυρίως της Δύσης, επέκριναν την Κίνα στα Ηνωμένα Έθνη για τα βασανιστήρια και την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων αλλά και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.
Σύμφωνα μα αναφορές, ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην περιοχή, ίσως και περισσότεροι, κρατούνται σε στρατόπεδα, με κατηγορίες για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, σεξουαλική κακοποίηση και γενοκτονία, τις οποίες η Κίνα αρνείται.
Οι 43 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση με την οποία επέκριναν την Κίνα την Πέμπτη εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τις «αξιόπιστες αναφορές» για την ύπαρξη «στρατοπέδων επανεκπαίδευσης» στη Σιντζιάνγκ.
Η δήλωσε διαβάστηκε από τον πρεσβευτή της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης.
«Καλούμε την Κίνα να επιτρέψει την άμεση, ουσιαστική και απεριόριστη πρόσβαση στη Σιντζιάνγκ σε ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του γραφείου της», ανέφεραν οι χώρες.
Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια που οι ΗΠΑ και κυρίως τα ευρωπαϊκά έθνη, που χρησιμοποιούν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ασκήσουν κριτική στην Κίνα για τις πολιτικές της έναντι των Ουιγούρων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI), μια ομάδα σκέψης, δημοσίευσε μια νέα έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την «αρχιτεκτονική της καταστολής» της Σιντζιάνγκ που, όπως αναφέρεται, έχει αναπτυχθεί για να καταπιέζει τους Ουιγούρους.
Σε απάντηση, η Κούβα εξέδωσε αμέσως μια δήλωση εκ μέρους 62 άλλων χωρών λέγοντας ότι η Σιντζιάνγκ αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Η δήλωση των 62 απέρριψε όλες τις κατηγορίες για κατάχρηση, αναφέροντας ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε «πολιτικά κίνητρα» και «παραπληροφόρηση».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τσανγκ Τζουν μίλησε αμέσως μετά, καταδικάζοντας «τις αβάσιμες κατηγορίες» και τα «ψέματα», και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους υπογράφοντες τη δήλωση ότι «χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πρόσχημα για πολιτικούς ελιγμούς για να προκαλέσουν αντιπαράθεση».
Ο ίδιος υπερασπίστηκε σθεναρά την ανάπτυξη στην Σιντζιάνγκ, λέγοντας ότι οι ζωές των κατοίκων της βελτιώνονταν μέρα με τη μέρα και ότι «η συνωμοσία σας να εμποδίσετε την ανάπτυξη της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Al Jazeera