Πολιτική
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 08:19

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η κατάθεση του νόμου - πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κυριαρχεί σήμερα στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αναβάθμιση του Πανεπιστημίου. Τους τρεις άξονες των αλλαγών ανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 12 τομές στην ανώτατη Παιδεία με το νέο νόμο. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών, λέει ο πρωθυπουργός.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η Παιδεία γυρίζει σελίδα. Ο νόμος-πλαίσιο αναβαθμίζει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

* Η ΑΥΓΗ: Υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις. Κυβερνητικό νομοσχέδιο: στο περιθώριο οι ακαδημαϊκοί στόχοι.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Πάει σε εκλογές τον Μάιο με... όχημα το νόμο πλαίσιο.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Νόμος-πλαίσιο με ήπιες αλλαγές. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πτυχία με αξία. Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά παραχωρείται πλήρης αυτοτέλεια στα πανεπιστήμια. Μεταρρύθμιση- σταθμός βγάζει από το τέλμα τα ελληνικά πανεπιστήμια.

* ΕΘΝΟΣ: Πλαίσιο ομηρίας για τα ΑΕΙ. Με παράθυρα για κομματικά ρουσφέτια ο νόμος της Μαριέττας.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προσωπική επίθεση εξαπέλυσε κατά του Γιώργου Παπανδρέου ο Κώστας Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ...Γιώργο, είσαι λίγος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νόμος-σταθμός για την ανώτατη εκπαίδευση. ¶συλο μόνο σε αμφιθέατρα - εργαστήρια χωρίς να αλλοιώνεται ο θεσμός.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η εξουσία στους πρυτάνεις. Αυτοδιοίκηση στα ΑΕΙ με λογοδοσία στη Βουλή.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμος εκτός πλαισίου! Κερκόπορτα στο άσυλο για την ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει η Γιαννάκου.

* ΕΣΤΙΑ: Σοβαρά λάθη με την Παιδεία. Σημαντικά αποδυναμωμένο το ανακοινωθέν νομοσχέδιο.

* ESPRESSO: Ο Παττακός ζει χωρίς σύνταξη στο νοίκι, με γυναίκα κατάκοιτη. Πάμφτωχος (στα Πατήσια) και αμετανόητος!

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νομοσχέδιο, κλειδί εξελίξεων. Κατατέθηκε εσπευσμένα με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου - Αρνητικός ο Γ. Παπανδρέου - Φήμες για πρόωρες εκλογές.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Δώδεκα μεταρρυθμίσεις-τομές... στα πανεπιστήμια. Περιορισμοί σε "αιώνιους φοιτητές" και άσυλο.

* ΤΑ ΝΕΑ: ¶ρπα - κόλλα η μεταρρύθμιση. Ανάβει φωτιές χωρίς να δίνει λύσεις.

* Η ΝΙΚΗ: Πανεπιστήμια Α.Ε. υπό την ομπρέλα Καραμανλή ο νόμος-πλαίσιο.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία. Να απορριφθεί από το σύνολο του λαού.

* Η ΧΩΡΑ: Κουκουλοφόροι και αιώνιοι φοιτητές εκτός πανεπιστημίων. Αναλυτικά ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

* TRAFFIC NEWS: Πήδηξαν μέσα στο στρατόπεδο. Ερωτευμένες 18χρονες που δεν άντεχαν μακριά από τους καλούς τους.

* City Press: Μέτρα βελτίωσης, όχι όμως μεταρρύθμιση.

* Metro: Το "στοίχημα" Καραμανλή. Πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

* Metropolis: Η ανώτατη εκπαίδευση αλλάζει "ταχύτητα".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 17 αλλαγές στα πανεπιστήμια. Όλο το νομοσχέδιο για το νέο νόμο-πλαίσιο.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Διευθυντές απόφοιτοι... Λυκείου.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δώρο" 12.000 ευρώ σε 4.000 επαγγελματίες... και όλες οι προκηρύξεις για 3.500 νέες θέσεις εργασίας.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυτοδιοικητικό πανεπιστήμιο. Ο κύβος ερρίφθη για ανώτατη Παιδεία.

Νόμος - Πλαίσιο

Η City Press αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προβλέπεται η διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ρυθμίζεται το θέμα του ασύλου μέσω του Πρυτανικού Συμβουλίου. Ήπια προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των "αιώνιων φοιτητών".

Η Metropolis γράφει ότι "την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάθεση στη Βουλή του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή. Η μεταρρύθμιση κινείται σε τέσσερις άξονες που αφορούν την οργάνωση των πανεπιστημίων με σύγχρονες μεθόδους".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "στο έλεος της εκάστοτε κυβέρνησης το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Γραμματείς - μάνατζερ σε κάθε Πανεπιστήμιο, θα διαχειρίζονται τώρα και όλα τα οικονομικά τους. Συγχωνεύσεις τμημάτων και νέες σχολές με κριτήριο "τη βιωσιμότητά τους". Περιορίζονται η έννοια και... οι χώροι που καλύπτει το πανεπιστημιακό άσυλο. Το όριο (2ν) για ολοκλήρωση σπουδών αφορά τους νεοεισερχόμενους στα ΑΕΙ. Καθορίζονται ελάχιστη διάρκεια εξαμήνου (13 εβδομάδες) και ελάχιστος αριθμός "πιστωτικών μονάδων".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "αναζωπυρώνει την ένταση στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση με τον νόμο για τα ΑΕΙ που κατέθεσε εσπευσμένα χθες στη Βουλή. Ο νέος νόμος: Αλλοιώνει τον θεσμό του ασύλου, φρενάρει τις καταλήψεις και υποχρεώνει τα ιδρύματα να λογοδοτούν στο όνομα της αυτοτέλειας. Σκληρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου αποτελεί τον βασικό στόχο του νόμου πλαισίου που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και στο οποίο ανεφέρθη ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίασή της".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "κόβονται μαχαίρι οι "αιώνιοι" φοιτητές. Διορία πέντε ετών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Διπλάσιο των καθορισμένων ετών το ανώτατο όριο φοίτησης. Δυνατότητα για ευέλικτη ολοκλήρωση των σπουδών. Αρωγή στους οικονομικά αδύναμους φοιτητές. ¶τοκα εκπαιδευτικά δάνεια. Ανταποδοτικές υποτροφίες. Διατηρούνται τα δωρεάν συγγράμματα".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο για "Πανεπιστήμια ΑΕ" με τετραετή συμβόλαια, ποινές και μάνατζερ, αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ώρα αλλαγών και ώριμων μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία αποτελεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή και κατατέθηκε στη Βουλή, αφού πρώτα δόθηκε στη δημοσιότητα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το όνειρο όλων ανεξαιρέτως των πανεπιστημιακών, η πλήρης αυτοτέλεια των ΑΕΙ, γίνεται πραγματικότητα με το νέο νόμο-πλαίσιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή. Με αυτόν η πλήρης ευθύνη για τη λειτουργία των ΑΕΙ περιέρχεται στις πρυτανικές Αρχές, ενώ ο ρόλος της Πολιτείας περιορίζεται στον έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάιο, με όχημα τον νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ενεκρίθη χθες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή και παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "δυναμικά αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητές, πανεπιστημιακοί και συνδικάτα στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής και παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνεται αύριο με τη συμμετοχή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Η Metro σημειώνει ότι "σε στοίχημα τετραετίας προσωπικό και συνολικά της κυβέρνησής του ανέδειξε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη μεταρρύθμιση στην Γ'βάθμια Εκπαίδευση, όπως σε αυτή τη φάση δρομολογείται με τον νόμο-πλαίσιο που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και ο οποίος κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "...τώρα λοιπόν που επί τέλους κατατίθεται στην Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο -έστω και αποδυναμωμένο- ελπίζουμε ότι η Κυβέρνησις θα επιδείξη πυγμή. Και ότι αν, όπως διαφαίνεται, κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, δεν πρόκειται να υποχωρήση περαιτέρω".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ύστερα από κυοφορία και δισταγμούς πολλών μηνών, η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα χθες στη Βουλή το νόμο-πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας. Η επίσπευση της δημοσιοποίησης των προτάσεών της αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου σύρεται για άλλη μία φορά στη λογική της απόρριψης. Παραλλήλως επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών στο τέλος της άνοιξης στην περίπτωση που οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών και των φοιτητών λάβουν μεγάλες διαστάσεις και υπάρξει κοινωνική ένταση".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "με σημαντικές υποχωρήσεις από τις κυβερνητικές εξαγγελίες παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Οι ρυθμίσεις του απορρίπτονται από την ΠΟΣΔΕΠ και τους καταληψίες φοιτητές οι οποίοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "φραγμό στα περιθώρια για ακινησία και τέλμα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα βάζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε δήλωση - διακήρυξη, για τις αλλαγές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει αταλάντευτα στις μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, καθώς οι αλλαγές έχουν τη στήριξη των πολιτών, υπηρετούν τον τόπο, αλλά και, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το μέλλον των παιδιών μας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ υλοποιείται με την κατάθεση στη Βουλή του νόμου - πλαισίου. "Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να το καταστήσουμε πραγματικά αυτοδιοικούμενο ώστε τα πτυχία που παρέχει να αποκτήσουν κύρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία προπαγανδίζοντας ότι πρόκειται για εγχείρημα ποιοτικής αναβάθμισης. Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο επιβάλλει στα ιδρύματα να λειτουργήσουν ανταποδοτικά, σαν επιχειρήσεις, με μάνατζερ, με τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ιδιωτικό -οικονομικά κριτήρια για τη λειτουργία των ΑΕΙ με υποβάθμιση των ακαδημαϊκών στόχων τους εισάγει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες, αγνοώντας τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας επί ένα χρόνο. Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση θέσης παντοδύναμου μάνατζερ στα πανεπιστήμια, ο οποίος θα αναλάβει την ουσιαστική διαχείριση των ιδρυμάτων υπό τη στενή εποπτεία της κυβέρνησης και με κατεύθυνση την εμφύτευση ιδιωτικών συμφερόντων στο ακαδημαϊκό περιβάλλον".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "τα πανεπιστήμια αποκτούν διοικητική αυτοτέλεια, τους δίνεται η δυνατότητα να διαχειρίζονται τα ίδια τους πόρους τους, ενώ αποκτούν εσωτερικό κανονισμό και manager. Ακόμη αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών, καθώς και η διαδικασία άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ μπαίνει πλαφόν στον χρόνο των σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ετών φοίτησης".

Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού: "δεν υπάρχουν περιθώρια για ακινησία και τέλμα. Οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειές τους θέλουν τις αλλαγές", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Υλοτόμοι

H Traffic News γράφει ότι "επαγγέλματα που σβήνουν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και αυτό του υλοτόμου, το οποίο φαίνεται ότι σιγά - σιγά χάνει και την τελευταία ικμάδα του, παρά το δασικό πλούτο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότεροι από δυόμισι χιλιάδες υλοτόμοι απέμειναν στην Ελλάδα. Χρόνο με τον χρόνο ένα από τα πλέον παραδοσιακά επαγγέλματα της Ελλάδος εκτοπίζεται".

Στ. Παττακός

Η Espresso παρουσιάζει συνέντευξη του Στυλιανού Παττακού αποσπασματικά: « - πώς βλέπετε τη σημερινή πολιτική σκηνή στη χώρα;» " Όπως όλος ο κόσμος. Δεν έχει διαφορετικά μάτια ο Παττακός. Και δυστυχώς, όλοι τη βλέπουμε πολύ άσχημα. Στα 95 μου χρόνια δεν έχω δει χειρότερη. Ελπίζω όμως ότι η πατρίς και πάλι θα σωθεί. Αρκεί να βρεθεί κάποιος τρελός. Οι κουζουλοί την έκαναν ελεύθερη την Κρήτη". «-πιστεύετε δηλαδή ότι την όποια αλλαγή προς το καλύτερο μπορεί να την πετύχει ένας ψυχασθενής;» "Κάποιος που θα είναι τολμηρός, ζωηρός και τίμιος, που θα θελήσει να διορθώσει τις αδικίες, τις απάτες, τα ψεύδη, τις δολοφονίες, τις αταξίες, τους κουκουλοφόρους και όλα τα περίεργα".

Κ. Μητσοτάκης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "από αλλού το περίμενε και από αλλού του ήρθε... Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος άκουσε χθες τα εξ΄αμάξης δια στόματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, τον Γ. Παπανδρέου.... λίγο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή της επίθεσης αυτής, την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου την περίμενε, μάλλον, από τον Κώστα Καραμανλή και όχι από τον Μητσοτάκη, στάθηκε η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ