Πολιτική
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 15:24

Καραμανλής για ευρωτουρκικά: Δεν μπορούμε να βλέπουμε πρόοδο εκεί που δεν υπάρχει

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πρόοδο εκεί που δεν υπάρχει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας την προσαρμογή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μετά από τη δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλήκα.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παρελκυστική τακτική από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες, τις οποίες ενέταξε στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το θέμα των πετρελαϊκών ερευνών στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επανέλαβε ότι η Κύπρος ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω χειρισμοί, εάν και εφόσον βρεθεί πετρέλαιο, θα αποφασιστούν αργότερα.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, «όπως κάθε κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ενώ σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «αλλά από κει και πέρα η Τουρκία κρίνεται από τη συμπεριφορά της».

Ερωτηθείς εάν ισχύει η δεδηλωμένη θέση του σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν επιθυμεί να επιβαρύνει την Ελλάδα με δικά της προβλήματα και εάν αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η Αθήνα για την υπογραφή συμφωνίας με το Λίβανο για τον ορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι συζητήσεις με το Λίβανο που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά αμέσως μετά την υπογραφή.

Για τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρέπει να εμβαθύνει τη διχοτόμηση, αλλά να γίνεται με ένα τρόπο που να ευνοεί την επανένωση του νησιού και τόνισε πως «η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής».

Τέλος, σε ερώτηση εάν γίνονται συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και τον ορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός απάντησαν ότι μεταξύ των δυο κυβερνήσεων συζητώνται όλα τα θέματα και ανταλλάσσονται απόψεις. Ο δε Κώστας Καραμανλής σημείωσε από την πλευρά του ότι «όλα αυτά τα θέματα τα προωθούμε, αλλά βεβαίως συνυπολογίζονται και όλοι οι άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τα θέματα αυτά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ