Η Γερμανία δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορά της με την Πολωνία για να ανακόψει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Η Γερμανία δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορά της με την Πολωνία για να ανακόψει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
«Κανείς δεν σκοπεύει να κλείσει τα σύνορα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ σε δημοσιογράφους σε συνέδριο για τη μεταναστευτική κατάσταση στη Γερμανία.
Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα από την Πολωνία αφού ταξίδεψαν από τη Λευκορωσία έχει ξεπεράσει τις 4.300 από τον Αύγουστο, συγκριτικά με μόλις 26 που καταγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Η Γερμανία --ο δημοφιλέστερος τελικός προορισμός μεταξύ αυτών που ζητούν άσυλο στην ΕΕ-- έχει προσφέρει στην Πολωνία στήριξη σε επίπεδο επιμελητείας και έχει προτείνει τη θέσπιση κοινών επιθεωρήσεων στα μεταξύ τους σύνορα για να ταυτοποιούνται όσοι τα διασχίζουν και να αποκαλύπτονται δραστηριότητες διακίνησης παράτυπων μεταναστών, πρόσθεσε ο Ζεχόφερ.
Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία αναμένεται να είναι υψηλότερος φέτος σε σχέση με το 2020, έχοντας ήδη φθάσει τις 80.000 την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με 76.061 το 2020.
Παρά τον αυξανόμενο αριθμό, η σημερινή κατάσταση με τη μετανάστευση δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίοδο 2014-2016, δήλωσε ο Ζεχόφερ, αναφερόμενος στις χρονιές που πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της βαλκανικής οδού, ξεφεύγοντας από πολέμους, διώξεις και φτώχεια στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Ο Ζεχόφερ είπε ότι η Λευκορωσία, που έχει επεκτείνει τον κατάλογο των εθνικοτήτων που μπορούν να εισέλθουν στο έδαφός της χωρίς βίζα, χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτική απειλή. Κάλεσε τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο προκειμένου να σταματήσει η μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλειδί είναι πιθανόν στη Μόσχα», δήλωσε ο Ζεχόφερ.
Πολλές χώρες της ΕΕ κατηγορούν το Μινσκ ότι στέλνει παράτυπους μετανάστες στην άλλη πλευρά των συνόρων προς την ΕΕ για να ασκήσει πιέσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ, που επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters