Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με τα κρούσματα να κυμαίνονται άνω των 40.000 ημερησίως.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, με τα κρούσματα να κυμαίνονται άνω των 40.000 ημερησίως.
Η άνοδος των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο άφησε τη χώρα πίσω από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη, όσον αφορά τόσο το ποσοστό κρουσμάτων όσο και τους θανάτους.
Ενώ οι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να ανακόψουν την «αναθέρμανση» που παρατηρείται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσουν ως δείκτη μια χώρα που έχει περάσει παρόμοια κρίση.
Ο λόγος για το Ισραήλ, μια χώρα που έχει κοινά στοιχεία με τη Βρετανία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς και οι δύο χώρες:
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κατέγραψε άνοδο στα κρούσματα τον Ιούνιο, κάτι που παρατηρείται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ανέφερε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα τριμήνου στα κρούσματα.
Η σημασία της ενισχυτικής δόσης
Πώς αντέδρασε όμως τον Ιούνιο το Ισραήλ; Ξεκίνησε ένα επιθετικό πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, καταφέρνοντας, όπως φαίνεται, να αποφύγει τα χειρότερα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στο Ισραήλ, τώρα που σχεδόν 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι από τα επιλέξιμα 5,2 εκατομμύρια έλαβαν την τρίτη δόση, συνεχίζουν να μειώνονται τα σοβαρά κρούσματα κορωνοϊού.
Ενώ υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μεταβλητές για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα -από τον τύπο και το χρόνο του εμβολίου έως την προτεραιότητα της ηλικιακής ομάδας, τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας-το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει ένα ξεχωριστό μάθημα για το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει το Bloomberg. Οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν ενισχυτικές δόσεις.
«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και ήταν η πρώτη που γνώρισε τον πλήρη αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας» και τη μαζική ευαισθησία που ακολούθησε, δήλωσε ο Ran Balicer, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας για τον Covid-19 του Ισραήλ.
Άλλες χώρες που εμβολιάστηκαν αργότερα θα περάσουν τα ίδια, «εκτός εάν χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που έμαθαν εδώ και λάβουν υπόψη την ενισχυτική εκστρατεία», πρόσθεσε.
Η Βρετανία «τρέχει» ένα πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ανοιχτό για άτομα 50 ετών και άνω, εστιάζοντας στους ηλικιωμένους και σε άλλα ευάλωτα άτομα.
Στο Ισραήλ, η διάθεση επεκτάθηκε σε άτομα 12 ετών και άνω εντός εβδομάδων από την έναρξη της 1ης Αυγούστου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg