Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς αύριο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων αλλά και των απαιτούμενων υπογραφών. Θέμα χρόνου είναι να ανοίξει τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς αύριο λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων αλλά και των απαιτούμενων υπογραφών. Θέμα χρόνου είναι να ανοίξει τα χαρτιά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.
Στην κούρσα βρίσκονται ήδη οι Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Β. Κεγκέρογλου, Αν. Λοβέρδος και Π. Χρηστίδης. Ωστόσο μένει να φανεί πόσοι υποψήφιοι θα φτάσουν μέχρι την γραμμή του τερματισμού, καθώς μια κάθοδος στην εσωκομματική αναμέτρηση του πρώην πρωθυπουργού θα δυσκολέψει όσους κοιτούν προς το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» κοινό.
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν 5000 υπογραφές ή εναλλακτικά να έχουν τη στήριξη από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει τις σχετικές υπογραφές οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, ενώ η προθεσμία λήγει αύριο στις έξι το απόγευμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θα καταθέσει υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.
Να σημειωθεί πως οι εσωκομματικές κάλπες είναι προγραμματισμένες για τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 12 του μήνα. Κλειδί για την επόμενη ημέρα του κόμματος είναι το μέγεθος της συμμετοχής. Μια μαζική προσέλευση στις κάλπες θα στείλει μήνυμα ανανέωσης και αλλαγής σελίδας, ενώ αντιθέτως αν η συμμετοχή είναι μικρή ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός κύκλου εσωστρέφειας.
Το «προφίλ» των μονομάχων
Με διαφορετικό «προφίλ» κατεβαίνουν στην προεκλογική κούρσα οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο έχουν ένα κοινό σημείο : όλοι επιδιώκουν την επιστροφή «πράσινων» ψηφοφόρων, που στο παρελθόν στράφηκαν είτε προς τη Νέα Δημοκρατία είτε προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να έχει μεγάλη στήριξη από τους συνδικαλιστές (υπέρ του αναμένεται να ταχθούν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μέλη της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όπως ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, στελέχη από τη ΓΣΕΒΕΕ αλλά και συνδικαλιστές από την ΑΔΕΔΥ), ενώ διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπέρ της υποψηφιότητας του θα ταχθούν βουλευτές του κόμματος, ενώ αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε ένα ακροατήριο που επιθυμεί την ανανέωση απευθύνεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους υποστηριχτές του να εστιάζουν στο ότι δεν έχει πολιτική «φθορά» από τη μνημονιακή περίοδο. Παράλληλα εκτιμάται πως μπορεί να απευθυνθεί σε ένα νεότερο κοινό, ενώ έχει μιλήσει επανειλλημένα για την ανάγκη ανανέωσης προσώπων. Να σημειωθεί πως διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Κρήτη.
Ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους θέλουν να μπουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ήταν ο πρώτος που ρίχτηκε στην κούρσα, ενώ υπέρ της υποψηφιότητας του έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή, οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος .
Σε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο κοιτά μεταξύ άλλων ο Χάρης Καστανίδης, που έχει γερές «ρίζες» στη Βόρεια Ελλάδα. «Πρέπει να δούμε με μεγάλη σαφήνεια την πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα, γιατί λείπει» σημείωσε χθες ο κ. Καστανίδης, δίνοντας ένα στίγμα της συζήτησης που προτάσσει.
Ο Παύλος Γερουλάνος με θετικό «αποτύπωμα» στη τοπική αυτοδιοίκηση φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και να παρουσιάσει μια πιο σύγχρονη εκδοχή της πολιτικής.
Την ίδια στιγμή σε ένα νεότερο ακροατήριο απευθύνεται πρωτίστως ο Παύλος Χρηστίδης, που ποντάρει στη δυναμική παρουσία που είχε τα τελευταία χρόνια ως εκπρόσωπος του κόμματος (θέση από την οποία παραιτήθηκε για να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ).
Τέλος στην Κρήτη είναι εντονότερη η παρουσία του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος πάντως με δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης σε περίπτωση επισημοποίησης της καθόδου στην εκλογική «μάχη» του Γιώργου Παπανδρέου.