Πολιτιστικά
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2007 20:31

Σημαντικότατο εύρημα το θέατρο των Αχαρνών

«Η αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών είναι ένα εύρημα εξαιρετικής σημασίας. Κατ' αρχήν θα πρέπει να απαλλοτριωθεί άμεσα ο υπάρχων χώρος, να συγκεντρωθεί η έρευνα εδώ, να αποκαλυφθεί ό,τι μένει να αποκαλυφθεί, και στη συνέχεια, σε συνεργασία και με το Δήμο να προχωρήσουμε στην αποκάλυψη του ευρύτερου μνημείου, ούτως ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να το έχουμε ολόκληρο», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, που επισκέφθηκε σήμερα τον χώρο όπου εντοπίστηκε τμήμα του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών, στην οδό Σαλαμίνος 21 στο Μενίδι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 13.2.2007, κατά τις εκσκαφικές εργασίες για αντιστήριξη οικοδομής, εμφανίστηκαν στις παρειές του οικοπέδου ορθογώνιοι ογκόλιθοι.

Κατά την αυτοψία της υπεύθυνης, για την περιοχή των Αχαρνών, αρχαιολόγου της Β' ΕΠΚΑ, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τμήματος αρχαίου θεάτρου από 13 συνολικά πώρινες βαθμίδες του κοίλου. Οι βαθμίδες που αποκαλύφθηκαν βρίσκονται σε βάθος από 2.00μ - 0.50 μ. από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε το κοίλο να παρουσιάζει ανωφέρεια από δυτικά προς ανατολικά. Το κοίλο του θεάτρου έχει κατεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά, ενώ μεγάλο τμήμα του βρίσκεται μέσα σε όμορο οικόπεδο. Η ορχήστρα και η σκηνή του θεάτρου βρίσκονται σε βάθος 2.00 μ. και πλέον κάτω από τη σημερινή οδό Σαλαμίνος.

Το θέατρο των Αχαρνών ήταν γνωστό από επιγραφικές μαρτυρίες. Μία επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη σε ρωμαϊκό βαλανείο (λουτρό) αναφέρεται στη λειτουργία, καθώς και στα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου των Αχαρνών για παραστάσεις τραγωδίας, κωμωδίας, μουσικών αγώνων κ.α.. Μία άλλη επιγραφή, περιέχει δύο ψηφίσματα στα οποία τιμάται ο δήμαρχος Αχαρνών, ο επιμελητής των Κατ’ Αγρούς Διονυσίων και ο ταμίας και τους παραχωρείται το δικαίωμα να κάθονται αυτοί και οι εγγονοί τους στα πρώτα καθίσματα της προεδρίας του θεάτρου. Το θέατρο χρονολογείται στο β΄μισό του 4ου αι. π.Χ.

Το θέατρο των Αχαρνών αφενός είναι ένα από τα επτά θέατρα περιφερειακών δήμων της Αττικής από τα οποία σώζονται κατάλοιπά τους, αφετέρου το θέατρο εντοπίζει το κέντρο του αρχαίου δήμου των Αχαρνών που ανεζητείτο από τον περασμένο αιώνα από τους Ελληνες και ξένους μελετητές της αρχαίας τοπογραφίας.