Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη μεθόδευση διάλυσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη μεθόδευση διάλυσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.
Η ανακοίνωση
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης–ΥΣΜΑ (μια εξαιρετικά σημαντική υπηρεσία για την αέναη διατήρηση - συντήρηση των επί του βράχου της Ακρόπολης αρχαιοτήτων) διατηρούσε έως τώρα ένα εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο -για το έργο που επιτελεί- καθεστώς. Δηλαδή, δεν καλύπτεται από οργανικές θέσεις, αλλά από προσωπικό που υπηρετεί εκεί με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες.
Επειδή οι εργαζόμενοι με απόσπαση υποχρεούνται να επιστρέψουν εντός ορισμένου χρόνου στην οργανική τους θέση, φρόντιζε η Πολιτεία με ανανεούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις να δημιουργεί ένα "καθεστώς εξαίρεσης" (για το προσωπικό που εργάζεται στην ΥΣΜΑ) .
Αυτό στην τελευταία ρύθμιση με τον ν. 4829/2021 ΔΕΝ προβλέπεται.
Κατά συνέπεια η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης οδηγείται σε διάλυση.
Θεωρούμε απαράδεκτο οι εργαζόμενοι σε ένα τόσο σοβαρό για τον παγκόσμιο πολιτισμό έργο να εργάζονται με καθεστώς προσωρινότητας, να μην προβλέπεται η μονιμότητα της τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας. Είναι μια υπηρεσία που έχει ανάγκη σε προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων: "Η εξέλιξη αυτή φανερώνει πως η προσπάθεια απαξίωσης της ΥΣΜΑ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης από ιδιώτες εργολάβους και ιδρύματα, όπως στην περίπτωση των διαστρώσεων με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, και όχι από το εξειδικευμένο προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και την αρμόδια υπηρεσία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που εξαγγέλλεται η συνέχιση του αναστηλωτικού προγράμματος στο Βράχο, για το οποίο έχει μάλιστα εξασφαλιστεί κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 11-13 Νοεμβρίου η "7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης"! Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού…».
Ως εικαστικοί Καλλιτέχνες, που πολλοί έχουν εργασθεί στο παρελθόν και που και σήμερα εργάζονται στην Αναστήλωση - Συντήρηση Αρχαιοτήτων, γνωρίζουμε πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και τη φύση των εργασιών αυτών. Γνωρίζουμε ότι στις εργασίες αυτές τα "απρόοπτα" (απρόβλεπτα από τις προμελέτες) είναι ο κανόνας.
Και ότι η ιδανική (για το Μνημείο) αντιμετώπιση αυτών των απροόπτων είναι κοστοβόρα και ασύμφορος για τον εργολάβο που επιδιώκει το μέγιστο κέρδος.
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος καταγγέλλει ακόμα μια φορά μεθοδεύσεις για την διάλυση Δημόσιων δομών. Είναι γνωστό ότι η μεταβίβαση πάσης φύσεως κοινωνικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, τους μετατρέπει συνήθως σε κρατικοδίαιτους συνεταίρους.
Στέκουμε στο πλευρό των εργαζομένων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και στηρίζουμε τον αγώνα να ανατραπούν οι μεθοδεύσεις αυτές. Αυτό επιτάσσει η ανάγκη διάσωσης - διατήρησης της αυθεντικότητας των μνημείων.