Κόσμος
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 10:30

Η πολιτική της ΕΕ στην Αρκτική

Η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει την προσέγγισή της έναντι της  Κίνας  και της Ρωσίας στην Αρκτική, δήλωσε ο Μίκαελ Μαν, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τις Αρκτικές υποθέσεις.

Η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει την προσέγγισή της έναντι της  Κίνας  και της Ρωσίας στην Αρκτική, δήλωσε ο Μίκαελ Μαν, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τις Αρκτικές υποθέσεις.

Η πρόταση της ΕΕ για την πολιτική της Αρκτικής τονίζει  τη «γεωπολιτική ανάγκη» της Ευρώπης να εντείνει τη δέσμευσή της στην περιοχή, σημειώνει ο Μαν μιλώντας στην γερμανική έκδοση της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv. «Υπάρχουν πολλές γεωπολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική μπορεί, ως ένα βαθμό, να τις αντικατοπτρίζει", δήλωσε ο Μαν. «Υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη κάποιο  πρόβλημα και δεν θέλουμε επίσης να δούμε προβλήματα στην Αρκτική", πρόσθεσε 

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Μαν παραδέχτηκε ότι παρατηρείται  "μεγάλη διαφωνία σε πολλούς τομείς", αλλά τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο Αρκτικό πλαίσιο - το περιβάλλον και  οι διαδρομές των  μεταφορών , που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε πολυμερή φόρουμ.

«Φυσικά θα προτιμούσαμε η σχέση μας με τη Ρωσία να είναι ευκολότερη», δήλωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ για την Αρκτική.

Όσον αφορά την Κίνα, ο Μαν τόνισε ότι οι φιλοδοξίες του Πεκίνου με τον Πολικό Δρόμο του Μεταξιού είναι μεγάλες και συνδέονται με  επενδύσεις στην περιοχή σε υποδομές.

«Πρέπει  να αντιμετωπίσουμε την Κίνα με πρακτικό, αλλά όχι αφελές και, όπου είναι δυνατόν, με συνεργατικό τρόπο», είπε.

"Έχουμε μια παγκόσμια πολιτική απέναντι στην Κίνα, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένη προσέγγιση για τις ενέργειές μας με το Πεκίνο στην Αρκτική, οπότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της παγκόσμιας πολιτικής μας", δήλωσε ο Μαν, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της Κίνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι "απολύτως απαραίτητη". 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, ο Μαν παραδέχτηκε ότι υπάρχει περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα και ότι "η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει γι 'αυτό". Τόνισε πάντως ότι "παρ 'όλα αυτά, πιστεύουμε ότι η συνεργασία στην Αρκτική εξακολουθεί να λειτουργεί", είπε, προσθέτοντας ότι το Αρκτικό Συμβούλιο λειτουργεί καλά κυρίως ως φόρουμ για θέματα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια.

Επιβολή της πολιτικής για το κλίμα

Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης, την απαγόρευση της εκμετάλλευσης  νέων αποθεμάτων πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στην Αρκτική, προκειμένου να προστατεύσει την περιοχή, η οποία πλήττεται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. «Η ΕΕ είναι  παγκόσμιος ηγέτης  στο κλίμα, οπότε θα ήταν περίεργο αν αυτό δεν αντικατοπτρίζονταν  στην πολιτική μας στην Αρκτική», είπε.

Ο Μαν παραδέχτηκε πάντως, ότι μεγάλο μέρος των οικονομιών των χωρών της Αρκτικής όπως η Αλάσκα, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ρωσία εξαρτώνται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. «Δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θεωρήσαμε ότι η στρατηγική ήταν ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και να ξεκινήσει σοβαρά», είπε ο Μαν.

Επέκταση της παρουσίας της ΕΕ στη Γροιλανδία

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική , η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας - όπως έκαναν οι ΗΠΑ πέρυσι - για να ενισχύσει την περιφερειακή της παρουσία και να ενισχύσει τους δεσμούς της στους τομείς των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Αν και η Γροιλανδία είναι αυτόνομη περιοχή υπό το Βασίλειο της Δανίας με εκτεταμένη αυτοδιοίκηση, τα περισσότερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ρυθμίζονται από την Κοπεγχάγη. Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Γροιλανδία έκανε ένα βήμα προς μεγαλύτερη αυτονομία σε αυτούς τους τομείς πολιτικής.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό που κάνουμε, ειδικά στη Γροιλανδία», δήλωσε ο Μαν.

Η ΕΕ έχει διαθέσει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική υποστήριξη στη Γροιλανδία για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ωστόσο, ο Μαν  αναγνώρισε ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει αρκετά κονδύλια σε σύγκριση με τους Αμερικανούς που επενδύουν 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Γροιλανδία, αλλά καλούμε  τις ευρωπαϊκές εταιρείες να το κάνουν, αλλά φυσικά με πολύ υψηλά στάνταρτς»,πρόσθεσε. "Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και χώρες να επενδύσουν σε πρώτες ύλες επειδή είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τις εισαγωγές", τόνισε χαρακτηριστικά ο απεσταλμένος της ΕΕ για την Αρκτική.