Πολιτική
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2007 15:21

Αναθεωρητέα τα άρθρα 16 και 24 του Συντάγματος

Χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναθεωρητέα κρίθηκαν το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια και το άρθρο 24 για τα δάση, ενώ απορρίφθηκαν οι προτάσεις για διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας και για το ασυμβίβαστο των βουλευτών.

Επίσης η ΝΔ υπερψήφισε δύο προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού και για την αναβάθμιση των νησιωτικών και των απομονωμένων ορεινών περιοχών.

Κατά την σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, την απαιτούμενη θετική ψήφο των 151 βουλευτών συγκέντρωσαν 53 προτάσεις αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων, εκ των οποίων 43 της Νέας Δημοκρατίας, 6 του ΠΑΣΟΚ (που υπερψηφίστηκαν ερήμην του) και 4 προσωπικές προτάσεις (του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, του βουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Φούσα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου).

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ απέχουν των ψηφοφοριών, η ευθύνη επίτευξης της ευρύτερης συναίνεσης των δύο τρίτων των βουλευτών (180) μετατίθεται για τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.

Στη σημερινή ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171 βουλευτές: 162 βουλευτές της ΝΔ (απόντες ήταν ο Γ. Κεφαλογιάννης και η Σοφια Καλατζάκου), οι 6 βουλευτές της Κ.Ο. του Συνασπισμού, ενώ παρόντες ήταν και οι ανεξάρτητοι Σ. Παπαθεμελής, Π. Μαντούβαλος και Σ. Μάνος.

Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας προς συγκέντρωση 180 ψήφων, κάτι όμως που η αποχή του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ καθιστά αδύνατο.