Πολιτική
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 12:25

Επίκαιρη ερώτηση Ν. Φίλη: Συγχωνεύσεις τμημάτων και αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ για την παράλληλη στήριξη

Επίκαιρη ερώτηση για τις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενάντια σε κάθε εκπαιδευτική και υγειονομική λογική, κατέθεσε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. 

Επίκαιρη ερώτηση για τις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενάντια σε κάθε εκπαιδευτική και υγειονομική λογική, κατέθεσε ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. 

«Σε όλη την Ελλάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού το υπουργείο διατάσσει τη μαζική συγχώνευση τμημάτων, για να μην κάνει παραπάνω προσλήψεις αναπληρωτών (...) κι όλη αυτή η αναστάτωση εν μέσω πανδημίας» γράφει ο βουλευτής Α’ Αθηνών στην ερώτησή του. 

Δεύτερο μήνυμα που έρχεται από παντού, συνεχίζει ο Ν. Φίλης: «Τα αιτήματα παράλληλης στήριξης δεν έχουν ικανοποιηθεί ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι, μαθητές που χρειάζονται τον πρόσθετο εκπαιδευτικό δίπλα τους, προσέρχονται στο σχολείο για 1-2 ώρες ή καθόλου (ή περισσότεροι του ενός μαθητές παρακολουθούνται από έναν εκπαιδευτικό), καταλύοντας την έννοια της παράλληλης στήριξης και μετατρέποντάς την σε αρκετές περιπτώσεις σε μικρά τμήματα ένταξης».

Η ασυλλόγιστη συγχώνευση τμημάτων όπως και η αδιαφορία για την παράλληλη στήριξη, αντίθετα από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, έχουν ένα και μόνο στόχο, συνεχίζει ο Ν. Φίλης: «τη μη πρόσληψη αναπληρωτών και την εμφάνιση πλασματικής εκπαιδευτικής ‘πληρότητας’ στα σχολεία. Δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις υγειονομικές συνθήκες, ούτε την ανάγκη των μαθητών να καλύψουν τα αυξημένα κενά που προκάλεσε η πανδημία και η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση». 

Και καταλήγει: «Επί 18 μήνες ζητούσαμε εμφατικά (όπως και ο ΕΟΔΥ και όλοι οι ειδικοί) ‘αραίωση στις τάξεις’ και η υπουργός Παιδείας μας απαντούσε υποκριτικά ‘δεν υπάρχουν αίθουσες’. Τώρα αφήνει άδειες και αυτές που υπάρχουν»!

Ο Ν. Φίλης ζητάει από το υπουργείο να δώσει στοιχεία για τον αριθμό των συγχωνεύσων, τα αριθμητικά δεδομένα των τάξεων μετά από αυτές, όπως και τον αριθμό των αιτημάτων παράλληλης στήριξης που δεν έχουν ικανοποιηθεί, καθώς και τον αριθμό των αναπληρωτών που έχουν προσληφθεί ως σήμερα, ζητώντας φυσικά να αναιρεθούν οι συγχωνεύσεις που έχουν γίνει και να ικανοποιηθούν αμέσως τα αιτήματα παράλληλης στήριξης. 

Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή αυτή τη βδομάδα.