Νέα μελέτη δείχνει ότι μια πυρηνική κεφαλή μπορεί να καταστρέψει και μάλιστα με ασφάλεια ένα επικίνδυνο αστεροειδή.
Οι διαστημικές υπηρεσίες με προεξέχουσα τη NASA που έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα εντοπίζουν δυνητικά απειλητικούς για την Γη αστεροειδείς και παρακολουθούν την πορεία τους. Έχουν εντοπιστεί μερικές χιλιάδες τέτοια αντικείμενα τα οποία έχουν λάβει την ονομασία Near Earth Objects (ΝΕΟ).
Πραγματοποιούνται συνεχώς μελέτες και πέφτουν στο τραπέζι διαφόρων ειδών ιδέες για τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο για τον πλανήτη μας τρόπο εξουδετέρωσης μια τέτοιας απειλής. Η χρήση πυρηνικών όπλων ήταν φυσικά η πρώτη σκέψη για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου διαστημικού αντιπάλου. Προοδευτικά όμως η ιδέα αυτή εξασθένησε αφού πολλοί ειδικοί ανέφεραν ότι η καταστροφή ενός αστεροειδούς εξαπολύοντας εναντίον του ένα πυρηνικό όπλο αυτό που θα κάνει θα είναι να διαλύσει τον αστεροειδή σε πολλά μικρότερα κομμάτια κάποια εκ των οποίων θα καταλήξουν τελικά στον πλανήτη μας και θα δημιουργήσουν μικρότερες μεν σε έκταση αλλά πολλές σε αριθμό εστίες καταστροφής με ανυπολόγιστες και πάλι συνέπειες.
Κάθε δύο χρόνια στο Κέντρο Μελετών ΝΕΟ της NASA που βρίσκεται στο Εργαστήριο Αεριώθησης, το περίφημο JPL, πραγματοποιούνται προσομοιώσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση ενός αστεροειδούς στην Γη. Στη φετινή προσομοίωση το σενάριο ήταν ότι ένας αστεροειδής με διάμετρο 100 μέτρων κατευθυνόταν στη Γη και δεν είχε γίνει αντιληπτός παρά μόλις 24 εβδομάδες πριν φθάσει στον πλανήτη μας. Αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε χρόνος για να οργανώσουμε κάποια διαστημική αποστολή αναχαίτισης του διαστημικού βράχου ούτε υπήρχε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούμε για το χτύπημα ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.
Η μόνη ορατή λύση ήταν να χτυπηθεί ο αστεροειδής με ένα πυρηνικό όπλο. Η προσομοίωση έδειξε ότι μια πυρηνική κεφαλή ισχύος ενός μεγατόνου που θα έπεφτε στην επιφάνεια του αστεροειδούς θα τον κατέστρεφε χωρίς να αφήσει προκαλέσει θρυμματισμό του σε βαθμό τέτοιο που να δημιουργείται νέος κίνδυνος για την Γη. Η προσομοίωση έδειξε ότι το ποσοστό επιτυχούς εξουδετέρωσης ενός αστεροειδούς διαμέτρου 100 μέτρων με μια πυρηνική κεφαλή ενός μεγατόνου είναι 99%.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές το χτύπημα μπορεί να γίνει με ασφάλεια και χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες για την Γη μόλις ένα μήνα πριν ο απειλητικός αστεροειδής φθάσει στον πλανήτη μας. Αν τα αποτελέσματα της προσομοίωσης επιβεβαιωθούν με επόμενες μελέτες και προσομοιώσεις τότε θα μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι έχουμε τρόπο αντιμετώπισης τουλάχιστον για τις μικρότερες σε μέγεθος απειλές της ανθρωπότητας.