Η έρευνα του FBI που έφερε στο φως αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της FIFA για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ, στοίχισε στους Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ τις προεδρίες της UEFA και της FIFA.
Η έρευνα του FBI που έφερε στο φως αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της FIFA για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ, στοίχισε στους Μισέλ Πλατινί και Σεπ Μπλάτερ τις προεδρίες της UEFA και της FIFA.
Ο Ελβετός αξιωματούχος επιστρέφει στο θέμα με το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που πούλησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», που θα μεταδοθεί στο Discovery + από τις 21 Οκτωβρίου: «Η FIFA δεν ήταν διεφθαρμένη. Οι άνθρωποι στη FIFA ήταν», είπε ο Μπλάτερ και τα λόγια του μετέφερε η εφημερίδα La Repubblica.
Ο Μπλάτερ, πρωταγωνιστής της ιστορίας, υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά δεν κρύβεται: «Το Κατάρ πλήρωσε μίζες για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο; Δεν ξέρω, δεν το έχω δει. Αλλά για να πάρεις το Μουντιάλ όλα είναι πιθανά».
Ο πρώην πρόεδρος της FIFA δείχνει με το δάχτυλο το διάδοχό του, Τζιάνι Ινφαντίνο: «Είμαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου και με τον κόσμο, αλλά όχι με τον διάδοχό μου. Στράφηκε εναντίον μου, ήταν άδικο».
Το φιλμ, χωρισμένο σε δύο επεισόδια μιας ώρας το καθένα, ακολουθεί δύο μακρινούς αλλά παρόμοιους χαρακτήρες. Ο πρώτος είναι ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, γιος νοσοκόμας από τη Ντόχα, ένας αυτοδημιούργητος που έγινε πλούσιος χτίζοντας ουρανοξύστες, οπαδός του ποδοσφαίρου και επί δεκαετίες υπουργός Εξωτερικών στο πρότζεκτ ανάπτυξης του ποδοσφαίρου από τη βασιλική οικογένεια της Ντόχα.
Ο δεύτερος άντρας στον οποίο εστιάζει η ιστορία είναι ο απίστευτος Τσακ Μπλέιζερ, ο οποίος πέθανε το 2017 χωρίς να έχει κάνει ούτε μια μέρα στη φυλακή, ο πρώτος Αμερικανός στο διοικητικό συμβούλιο της FIFA. Έζησε για χρόνια στη Νέα Υόρκη σε δύο διαμερίσματα στο Trump Tower: το ένα για τον εαυτό του, το άλλο για τις γάτες του.
Χάρη στη συνεργασία του Μπλέιζερ, εκατομμυριούχου αλλά εντελώς άγνωστου στις αμερικανικές φορολογικές αρχές, το FBI και οι οικονομικοί πράκτορες κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα σύστημα διαφθοράς που αποσκοπούσε στην υφαρπαγή της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου «το οποίο, εξάλλου, δεν παράγει πλούτο για τη χώρα υποδοχής», εξηγεί ο Μπλάτερ.
Ο πρώην «πατέρας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα έβαλε και με τον Μισέλ Πλατινί. Τον κατηγορεί ότι άλλαξε γνώμη το 2010, με την ώθηση του τότε Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, και πως διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για να νικήσει το Κατάρ στη διεκδίκηση του Μουντιάλ.
«Μια εβδομάδα πριν από την ανάθεση, ο Μισέλ με κάλεσε. Είπε ότι του ζητήθηκε να ψηφίσει το Κατάρ. Έπρεπε να πει "όχι" στον Πρόεδρό του. Θα είχε κάνει κάτι καλό για τον κόσμο, όχι μόνο για μια χώρα», δήλωσε.