Πολιτική
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 12:50

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Φοροελαφρύνσεις παρά τις ανατιμήσεις

«Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές και πληθωριστικές ανατιμήσεις», σημειώνει o Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε συνέντευξή του στη «Ν».

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές και πληθωριστικές ανατιμήσεις», σημειώνει o Θεόδωρος Ρουσόπουλος σε συνέντευξή του στη «Ν».

Ο βουλευτής -που είναι εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού- αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο για τις μειώσεις φόρων και επισημαίνει ότι «τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που καταγράφονται οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας». Όσον αφορά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ρουσόπουλος υπογραμμίζει: «Θεωρώ απολύτως άκαιρη, αν όχι ιδεοληπτική, μία συζήτηση για επαναφορά των πλεονασμάτων και των άλλων σκληρών δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας». Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «αν δε ληφθεί υπ’ όψιν και η νέα ενεργειακή κρίση, τότε τέτοιες θέσεις φαντάζουν εκτός τόπου και χρόνου».

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκινά η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Τι να αναμένουν οι πολίτες στο πεδίο της οικονομίας το 2022;

«Ο φετινός προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερα αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που προβλέπεται φέτος στο 6,1% και στο 4,5% το 2022. Η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2022 όχι μόνο θα έχει ανακτήσει τις απώλειες του ΑΕΠ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας -θυμίζω την ύφεση 8,2% το 2020- αλλά το ΑΕΠ της θα υπερβεί κατά 1,7% το ΑΕΠ του 2019. Μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται και τις οικονομικές τους προοπτικές να βελτιώνονται. Παράλληλα, και παρά την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που “χτυπούν” τον πλανήτη, η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις φοροελαφρύνσεων και ενισχύσεων που πραγματοποίησε κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί πως και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, όπως και στους προηγούμενους δύο της κυβέρνησής μας, προχωρούμε σε σημαντικές μειώσεις φόρων, ενώ τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που καταγράφονται οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για να αντιμετωπιστεί το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το σπιράλ αυξήσεων, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις; 

«Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δεσμευτεί πως η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές και πληθωριστικές ανατιμήσεις. Έχουμε αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια πως δεν φειδόμαστε κόπου και χρημάτων, όταν πρόκειται για την αναγκαία στήριξη των Ελλήνων».

Τελικά μήπως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχουν ως αποτέλεσμα να παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες τα σχέδια για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις;

«Όπως σας είπα, οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν παρά τις τελευταίες εξελίξεις. Και σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα επιπλέον εκατομμύρια που δαπανώνται για την προστασία των καταναλωτών από τις όποιες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας».

Στην Ε.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Πιστεύετε ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στους «σκληρούς» του Βορρά και να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία;
«Η πανδημία είναι ακόμη “μαζί μας”. Θεωρώ απολύτως άκαιρη, αν όχι ιδεοληπτική, μία συζήτηση για επαναφορά των πλεονασμάτων και των άλλων σκληρών δεικτών του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν δε ληφθεί υπ’ όψιν και η νέα ενεργειακή κρίση, τότε τέτοιες θέσεις φαντάζουν εκτός τόπου και χρόνου. Επομένως, ναι, θεωρώ πως η υπάρχουσα “χαλάρωση” των προβλέψεων του Συμφώνου πρέπει να συνεχιστεί. Τούτο, άλλωστε, είναι προς όφελος όλων, όχι μόνο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου».

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και σήμερα αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα;

«Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στην τουρκική απειλή. Η συμφωνία με τη Γαλλία φέρνει στο πλάι της χώρας μας τη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας δεν λησμονεί τους “ατλαντικούς ορίζοντές” της και χαλυβδώνει την παραδοσιακή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εξοπλιστικές προσθήκες στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία ολοκληρώνουν το “παζλ” των αμυντικών κινήσεων της Ελλάδας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, φαντάζομαι πως είναι παρανοϊκό -ακόμη και για τον πρόεδρο Ερντογάν- να πιστεύει πως μπορεί να απειλεί την Ελλάδα χωρίς επιπτώσεις.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως κινείται στον διπλό δρόμο της άμυνας αλλά και της διπλωματίας. Έτσι, είναι προφανές πως θα συνεχίσουμε να συνάπτουμε συμφωνίες και συνεργασίες με στόχο την τήρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».