Οι Βρυξέλλες πρότειναν την Τετάρτη στο Λονδίνο τη χαλάρωση των ελέγχων σε ορισμένα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη βρετανική επαρχία σε σχέση με τον εφοδιασμό μετά το Brexit.
Οι Βρυξέλλες πρότειναν την Τετάρτη στο Λονδίνο τη χαλάρωση των ελέγχων σε ορισμένα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη βρετανική επαρχία σε σχέση με τον εφοδιασμό μετά το Brexit.
Το μέτρο αυτό θα αφορά «ευρύ φάσμα» εμπορευμάτων που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και «καταναλώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία», και θα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ελέγχων κατά σχεδόν 80% και των τελωνειακών διατυπώσεων κατά 50%, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.
Η Βρετανία, ωστόσο,δεν ικανοποιήθηκε από την πρόταση των Βρυξελλών. «Θα εξετάσουμε τις προτάσεις σοβαρά και εποικοδομητικά», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν «σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου».
Οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρει ο Ιndependent, «προετοιμάζονταν για τα χειρότερα» την Τετάρτη, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έκρινε ότι η προσφορά τους δεν ήταν αρκετή για να επιλύσει την «πικρή» διαμάχη για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο Σέφκοβιτς κάλεσε το Λονδίνο να ασχοληθεί «σοβαρά και εντατικά» με τις προτάσεις, καλώντας τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ για νέες συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας από την Παρασκευή. Το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε ότι, ενώ ο Φροστ θα έβλεπε «σοβαρά και εποικοδομητικά» το πακέτο της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη το αίτημά του για κατάργηση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) σχετικά με τη συμφωνία.
«Χωρίς νέες ρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση, το πρωτόκολλο δεν θα έχει ποτέ την υποστήριξη που χρειάζεται για να επιβιώσει. Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να τεθεί το πρωτόκολλο σε βιώσιμη βάση», ανέφερε βρετανική πηγή.
Πλέον αναμένεται μια χριστουγεννιάτικη αναμέτρηση, με τους αναλυτές να μην είναι σίγουροι αν η πρωτοβουλία του Σέφκοβιτς είχε παράσχει αρκετό «περιθώριο ελιγμών» στους Φροστ και Μπόρις Τζόνσον για να υποχωρήσουν από τη σκληροπυρηνική τους στάση.
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψαν τον Τζόνσον να κάνει πίσω, προειδοποιώντας ότι η απειλή του να σπάσει το πρωτόκολλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις σε βάρος των βρετανικών προϊόντων.
Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν με δασμούς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επικαλεστεί το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου για να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε και συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής σύμβουλό του για το Brexit το 2019. Παρόλα αυτά, η ΕΕ φάνηκε έτοιμη να προχωρήσει περαιτέρω για να αποφύγει την κατάρρευση της συμφωνίας, με πηγές να περιγράφουν τις προτάσεις του αντιπροέδρου ως μια εναρκτήρια προσφορά που «βάζει το έδαφος» για συνομιλίες.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σέφκοβιτς παρουσίασε αυτό που περιέγραψε ως «ένα ισχυρό πακέτο δημιουργικών και πρακτικών λύσεων» στη γραφειοκρατία και τις ελλείψεις που έχουν επηρεάσει τη Βόρεια Ιρλανδία από την πλήρη εφαρμογή του Brexit στην αρχή του 2021.
Εκτός από τη μείωση της συνολικής γραφειοκρατίας, είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να καταργήσει τους νέους κανονισμούς για τα φάρμακα που μεταφέρονται από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και την απαγόρευση των προϊόντων με βάση το κρέας, όπως τα λουκάνικα, που προορίζονται για την αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας. Τα containers τροφίμων θα απαιτούν μόνο ένα πιστοποιητικό κτηνιάτρου, αντί 100 ή περισσότερων για να καλύψουν κάθε διαφορετικό προϊόν της αποστολής. Σε αντάλλαγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δημιουργήσει νέους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου και να παράσχει στην ΕΕ πρόσβαση σε εμπορικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο.
Απορρίπτοντας τις ανησυχίες του Φροστ για το ΔΕΚ, ο Σέφκοβιτς είπε ότι το ζήτημα είχε τεθεί μόνο μία φορά μαζί του σε ολοκληρωμένες συνομιλίες με επιχειρήσεις και πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως είπε, με μια θετική απάντηση από τη Βρετανία, η διαμάχη θα μπορούσε να λυθεί μέχρι το νέο έτος.
Αλλά αυξάνοντας την προοπτική ότι η αδιαλλαξία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρά σύνορα, είπε ότι είναι «πολύ σαφές» ότι η επαρχία δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς την επίβλεψη του ΔΕΚ.
naftemporiki.gr