«Διατλαντική σύγκλιση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος, οι αναδυόμενες τεχνολογίες να επηρεάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» ζητά η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ κάνοντας απολογισμό της πρόσφατης Συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) για το εμπόριο και την τεχνολογία.
«Διατλαντική σύγκλιση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος οι αναδυόμενες τεχνολογίες να επηρεάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» ζητά η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ κάνοντας απολογισμό της πρόσφατης Συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο και την τεχνολογία(TTC).
Και προειδοποιεί: Ζούμε την «πολιτική κρίση του ένα τρίτου»...
Η κ. Βεστάγκερ έχει ήδη εξηγήσει:
«Έρευνα στο Βέλγιο αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν πιστεύει πλέον ότι ζει σε δημοκρατία. Το ένα τρίτο πιστεύει ότι η κοινωνία θα λειτουργούσε καλύτερα αν αντικαθιστούσαμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία με δικτατορία. Και σε περίπτωση που πιστεύετε ότι είναι μόνο το Βέλγιο, ένα τρίτο είναι επίσης το ποσοστό των Αμερικανών που δεν εμπιστεύτηκαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων Προεδρικών εκλογών. Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, ένα τρίτο επίσης είναι το ποσοστό των ατόμων κάτω των 30 ετών που θα ήταν ευτυχείς να γίνει η χώρα τους στρατιωτική δικτατορία».
Κατά την Επίτροπο, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός ευθύνεται για το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος του δυτικού πληθυσμού ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο.
Η ίδια έχει ζητήσει πιο δραστικά μέτρα, για την απομάκρυνση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου - υποκίνηση βίας ή προπαγανδιστικού περιεχομένου -.από τα social media, και πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων στην ψηφιακή αγορά.
«Ένας από τους βασικούς στόχους του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας είναι να δείξει ότι η δημοκρατία μπορεί να επιτύχει. Και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε προχωρώντας προς την κατεύθυνση που μας δείχνουν οι κοινές αξίες μας και τα κοινά μας συμφέροντα», επισημαίνει η Επίτροπος,
Το TTC που πραγματοποιήθηκε στο Πίτσμπουργκ στις 29 Σεπτεμβρίου αποτελεί μια πλατφόρμα μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την συζήτηση κοινών προκλήσεων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες και το παγκόσμιο εμπόριο.
Η Σύνοδος συγκέντρωσε κορυφαίους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τραβώντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και αυξάνοντας τις προσδοκίες, καθώς είναι το πρώτο βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ, μετά το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε επί κυβερνήσεως Τραμπ.
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
«Πρέπει πραγματικά να έχουμε μετρημένες προσδοκίες για το τι μπορεί να προσφέρει το TTC», επισημαίνει ωστόσο η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ευρωκοινοβουλίου Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. «Ο τρόπος για να ξεκινήσουμε, είναι να πούμε τι δεν είναι το TTC. Δεν είναι το TTIP. Δεν είναι νομοθετική άσκηση από πάνω προς τα κάτω. Είναι ένα φόρουμ ».
Το TTIP είναι η αποτυχημένη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων που ξεκίνησε ως φιλόδοξη διμερής πρωτοβουλία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για να καταλήξει σε φιάσκο, μετά τις αποκαλύψεις το 2013, ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ένα άλλο πρόβλημα που απασχόλησε επίσης την Σύνοδο αφορά την έλλειψη ημιαγωγών (τα γνωστά τσιπς) που γίνεται όλο και χειρότερη, καθώς η πανδημία μείωσε δραματικά την παραγωγή τους με ανυπολόγιστο κόστος κυρίως για την αυτοκινητοβιομηχανία. Και για αυτό το θέμα, Βρυξέλλες και ΗΠΑ συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με τα μέσα που διαθέτουν.
naftemporiki με πληροφορίες από το EUROACTIV.com