Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 11:00

Το Διάστημα εχθρός του ανθρώπινου εγκεφάλου

Για πρώτη φορά καταγράφονται εγκεφαλικές βλάβες από την παραμονή σε διαστημικές συνθήκες.

Ήταν δεδομένο ότι ο προσαρμοσμένος στις γήινες συνθήκες ανθρώπινος οργανισμός θα αντιμετώπιζε διαφόρων ειδών προβλήματα και δυσλειτουργίες στις διαστημικές συνθήκες που κυριαρχούν η έλλειψη βαρύτητας αλλά και οι κάθε είδους κοσμικές ακτινοβολίες. Η κατασκευή των επανδρωμένων διαστημικών σταθμών έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τις επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής στο Διάστημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχουν διαπιστωθεί διαφόρων ειδών μυοσκελετικά αλλά και οργανικά προβλήματα που προκαλεί η παραμονή για πολύ χρόνο σε διαστημικές συνθήκες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία μελέτησαν πέντε Ρώσους κοσμοναύτες που ταξίδεψαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2016 ως το 2020 και διέμειναν εκεί κατά μέσο όρο 169 μέρες. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν εξετάσεις και έπαιρναν δείγματα αίματος από τους κοσμοναύτες περίπου τρεις εβδομάδες πριν ταξιδέψουν στο διαστημικό σταθμό και έκαναν το ίδιο περίπου τρείς εβδομάδες αφότου είχαν επιστρέψει. Οι ερευνητές είχαν στοχεύσει πέντε βιοδείκτες που έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με εγκεφαλικές βλάβες.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «JAMA Neurology» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα τριών εκ των πέντε βιοδεικτών αυξάνονταν παράλληλα με την αύξηση του χρόνου παραμονής ενός κοσμοναύτη στο Διάστημα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τις «πρώτες στέρεες αποδείξεις» ότι η παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εγκέφαλο.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη διάθεση μας στέρεες αποδείξεις καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την επιστροφή από ένα διαστημικό ταξίδι. Τα ευρήματα πρέπει να μελετηθούν και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος αν τα διαστημικά ταξίδια γίνουν πιο συχνά στο κοντινό μέλλον» αναφέρει ο Χένρικ Ζέτερμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης.