Στην Ευρώπη, αντισημιτικές προκαταλήψεις, ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα και τις πρώην χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα.
Στην Ευρώπη, αντισημιτικές προκαταλήψεις, ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Ελλάδα και τις πρώην χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα.
Η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες όπου η αντισημιτική προκατάληψη είναι πιο διαδεδομένη, σύμφωνα με έρευνα σε 16 κράτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου για το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Ένωσης (EJA).
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα που ανατέθηκε από τη Action and Protection League (APL), έναν εταίρο οργανισμό της EJA, περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων και των Πολωνών (36%) και το 30% των Ούγγρων που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι «οι Εβραίοι δεν θα είναι ποτέ ικανοί να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία ».
Την πίστη σε ένα «μυστικό εβραϊκό δίκτυο που επηρεάζει τις πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις στον κόσμο» συμμερίζεται το 58% των Ελλήνων, το 39% των Ούγγρων και το 34% των Σλοβάκων που ερωτήθηκαν, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση 16.000 ατόμων, των οποίων τα πρώτα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 2020.
«Ο αντισημιτισμός έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη»
Περίπου το 36% των Ελλήνων, το 27% των Ούγγρων και το 23% των Πολωνών που ερωτήθηκαν τρέφουν «μάλλον αρνητικά συναισθήματα» προς τους Εβραίους, ένα ποσοστό 11% στη Γερμανία, 8% στη Γαλλία και μειώνεται στο 3% στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και 2% στην Ολλανδία. Αυτές οι τρεις χώρες στη βόρεια Ευρώπη είναι επίσης εκείνες όπου η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι η λιγότερο ισχυρή, σύμφωνα με την έρευνα που περιλαμβάνει 70 ερωτήσεις.
«Τα ενοχλητικά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο αντισημιτισμός έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη», δήλωσε ο ραβίνος Menachem Margolin, πρόεδρος της EJA, ο οποίος σχεδιάζει να εγκρίνει στο συνέδριό του ένα σχέδιο δράσης σε 10 σημεία. Ο πρόεδρος του Ισραηλινού Κεντρικού Συνέδριου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ιουδαϊσμού, Joël Mergui, κατήγγειλε τις επιθέσεις στην ελευθερία της εβραϊκής λατρείας, ιδίως σε σχέση με την απόφαση του βελγικού συνταγματικού δικαστηρίου να απαγορεύσει την τελετουργία του κοσέρ χωρίς προηγούμενη αναισθησία. «Εάν δεν μπορούμε πλέον να τρώμε κοσέρ, αν δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε περιτομή στα παιδιά μας, αν δεν μπορούμε πλέον να σεβόμαστε τις παραδόσεις μας, δεν έχουμε πλέον μέλλον στις χώρες που μας εμποδίζουν να το κάνουμε», προειδοποίησε.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020 στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.