Κόσμος
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 11:43

Η Merck στοχεύει να διπλασιάσει την προσφορά για το χάπι του κορωνοϊού

Πολλοί είδαν στην είδηση για το χάπι της Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) κατά του νέου κορωνοϊού ως ένα νέο «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι αισιόδοξα με την εταιρεία να δηλώνει τη Δευτέρα ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να επιτρέψει την έκτακτη χρήση του.

Πολλοί είδαν στην είδηση για το χάπι της Merck (στην Ευρώπη γνωστή ως MSD) κατά του νέου κορωνοϊού ως ένα νέο «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι αισιόδοξα με την εταιρεία να δηλώνει τη Δευτέρα ότι ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να επιτρέψει την έκτακτη χρήση του.

Το χάπι θα μπορούσε να είναι σχετικά φθηνό, είναι εύκολο να παραχθεί, δεν απαιτεί έγχυση καθώς χορηγείται από του στόματος και έχει αποδειχτεί στις δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας.Όλα αυτά καθιστούν το χάπι ιδιαίτερα δημοφιλές με τη Merck να σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα το επόμενο έτος.

Η αυξανόμενη ζήτηση για το φάρμακο της Merck, αποτελεί ένα σημάδι ότι θα μπορούσε να προκαλέσει το ίδιο είδος παγκόσμιας «υστερίας» για προμήθειες, ανάλογης με αυτή που παρατηρήθηκε όταν έγιναν διαθέσιμα τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19.

Η εταιρεία, μιλώντας στου Financial Times, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνίες με τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλές άλλες κυβερνήσεις.

Η εταιρεία συμφώνησε επίσης με οκτώ κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων για να παράγουν φθηνότερες εκδοχές του φαρμάκου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά, αποκλείοντας την πρόσβαση στις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με τη Merck, στόχος της είναι να αυξήσει την παραγωγή της από 10 εκατομμύρια συσκευασίες φέτος σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια το 2022, που ισοδυναμεί με 800 εκατομμύρια δισκία. Ωστόσο, δεν μπορεί να ενημερώσει ακόμα σχετικά με το πιθανό πρόγραμμα παραγωγής ή τις τιμές για τους κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων, οι οποίοι θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την προμήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT