Στροφή στην οικονομία - έστω και μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας - επιδιώκει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ποντάρει στην προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Στροφή στην οικονομία - έστω και μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω του εισαγόμενου κύματος ακρίβειας - επιδιώκει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ποντάρει στην προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας.
Δεδομένο είναι πως το εισαγόμενο ράλι ακρίβειας - κυρίως στο ενεργειακό τομέα - επηρεάζει τα κυβερνητικά σχέδια και σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην προστασία του «καλαθιού της νοικοκυράς». Ωστόσο παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στήριξη του επιχειρείν, τόσο με φορολογικά κίνητρα όσο και με μέτρα για την τιθάσευση της γραφειοκρατίας.
Με μια σειρά παρεμβάσεων το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και σκιαγραφεί το πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Χθες στην εκδήλωση έναρξης κατασκευής του νέου Data Center της νέας επένδυσης της Lamda Hellix στο Κορωπί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας . Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη , όπου θα γίνουν τα εγκαίνια των γραφείων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer (που είναι ένα από τα 6 κέντρα της εταιρείας στον κόσμο).
Αισιόδοξα τα μηνύματα από την οικονομία
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως τα μηνύματα που έρχονται από το πεδίο της οικονομίας είναι αισιόδοξα και διαμορφώνεται ένα θετικό momentum για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αυτό που τονίζεται είναι ότι οι βελτιωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών και η αύξηση των εξαγωγών είναι σημάδια πως η ελληνική οικονομία «άντεξε» την περιπέτεια με τον κορωνοϊό και πλέον μπορεί να υπάρξει ένα δυναμικό come back.
Σε δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έστειλε οικονομικά μηνύματα για την επόμενη ημέρα:
-Από τη Βαλένθια όπου έγινε το συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της αναφέρθηκε εκ νέου στο τρίπτυχο : επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη. Ειδικότερα σημείωσε ότι «η πολιτική έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα» των πολιτών, «όχι μέσω της αυξημένης φορολόγησης, των επιβαρυντικών ρυθμιστικών πλαισίων και της υπέρμετρης παρέμβασης του κράτους. Αλλά μέσω των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας των συνθηκών στην αγορά που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την ανάπτυξη, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα».
-Στη στήριξη του κόσμου της εργασίας εστίασε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. «Έχει έρθει και η ώρα της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια, της προάσπισης της ανταγωνιστικότητας να δει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματική στήριξη του κόσμου της εργασίας, ως προς το εισόδημα, ως προς γενικότερες παροχές. Διότι αυτό θα είναι μια ευκαιρία να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν και οι συνθήκες εκείνες για έναν καινούργιο, ευρύτερο κοινωνικό διάλογο με άλλα κριτήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης
Στη Βουλή «μεταφέρεται» η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία
Τα «ξίφη» τους ετοιμάζονται να διασταυρώσουν στη Βουλή κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Συγκεκριμένα αύριο ξεκινά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ωστόσο ευρύτερες αναφορές αναμένεται να γίνουν στην οικονομία αλλά και στο θέμα της ακρίβειας.
Το οικονομικό επιτελείο- με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού - κάνει λόγο για «μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης». Στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης και μιλούν για «μέρισμα ανάπτυξης». Ωστόσο πρόκειται για μια συνθέτη εξίσωση, καθώς σε περίπτωση που συνεχιστεί το εισαγόμενο σπιράλ αυξήσεων θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Την ίδια στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση αφαιρεί 12. 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την πραγματική οικονομία και παράλληλα προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 6,3% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αναχαίτιση του κύματος της ακρίβειας.