Αθλητικά
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 13:30

Ο Ρουμενίγκε προτείνει αποβολή από το Champions League για παραβίαση του FPF

Ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, επέστρεψε για να μιλήσει για το Financial Fair Play και την αναγκαία αναθεώρηση των κανονισμών από την UEFA, αναφέροντας περιπτώσεις όπως αυτές της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίες έχουν αποφύγει βαριές ποινές.

Ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, επέστρεψε για να μιλήσει για το Financial Fair Play και την αναγκαία αναθεώρηση των κανονισμών από την UEFA, αναφέροντας περιπτώσεις όπως αυτές της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν, οι οποίες έχουν αποφύγει βαριές ποινές.

«Εάν ένας σύλλογος παραβιάζει τους κανόνες, δεν πρέπει να είναι σε θέση να δράσει σε μια γκρίζα ζώνη, αλλά πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι να περιμένει, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής από το Champions League», υπογράμμισε ο Ρουμενίγκε στη διάρκεια συνέντευξής του στη Welt am Sonntag.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν εκφράζεται σε αυτή τη γραμμή. «Χρειαζόμαστε ένα Financial Fair Play που εφαρμόζεται αυστηρά και με συνέπεια και περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη λίστα κυρώσεων», επέμεινε.

Τους τελευταίους μήνες πολλές ιδέες έχουν τεθεί στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης αυτής του φόρου πολυτελείας κατά το πρότυπο του ΝΒΑ: οι ομάδες που θέλουν να ξοδέψουν πέρα ​​από το όριο που επιβάλλουν τα έσοδά τους, θα πληρώσουν εθελοντική οικονομική ποινή.

Στο σημείο εκείνο, λοιπόν, ο Γερμανός παλαίμαχος διεθνής επιθετικός έκανε τη ρητορική ερώτηση: «Τιμωρώ πραγματικά συλλόγους όπως η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν, όπου τα χρήματα είναι μάλλον σχετική υπόθεση;».

Προς το παρόν, η UEFA δεν έχει διευκρινίσει πάνω σε τι εργάζεται, αν κι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εισαγάγει εκ των προτέρων μηχανισμούς ελέγχου όπως αυτοί της LaLiga, αντί για μεταγενέστερες αναλύσεις που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές σε αρκετές περιπτώσεις.

«Οι κανόνες μας θα πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στο παρόν και στο μέλλον, αντί να κοιτάμε το παρελθόν», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

«Ο κανόνας της ισορροπίας σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές δαπάνες και να περιορίσει τις κορυφές του πληθωρισμού», αλλά «σήμερα οι προκλήσεις είναι διαφορετικές και η κρίση επιταχύνει τις τάσεις που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε η UEFA.

Ο Ρουμενίγκε παραδέχθηκε ότι το έργο είναι περίπλοκο και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2011 η UEFA και η ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών συλλόγων) ζητούσαν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ίσχυε σε όλες τις χώρες.

Και η άμεση αναφορά του στην PSG και την πόλη θα μπορούσε να σχετίζεται με την τελευταία ομιλία του Τσέφεριν στην ECA, στην οποία υπαινίχθηκε ότι μπορεί να επιτρέψει δαπάνες πέραν των εσόδων σε εκείνους τους συλλόγους των οποίων οι υπερβολές μπορούν να καλυφθούν από τους μετόχους.