Περιβάλλον
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 12:55

Οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα

Η παγκόσμια δυναμική βασίζεται στην κλιματική κρίση, αλλά η δράση θα είναι αδύνατη χωρίς δύο έθνη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εκπομπών - και των οποίων οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλές σχέσεις.

Η παγκόσμια δυναμική βασίζεται στην κλιματική κρίση, αλλά η δράση θα είναι αδύνατη χωρίς δύο έθνη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εκπομπών - και των οποίων οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλές σχέσεις.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή-αλλά και ότι οι «παγωμένοι» δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου δεν είναι, ας πούμε, το τέλος του κόσμου.

Και τα δύο κράτη έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των εκπομπών, αν και οι αναλυτές λένε ότι οι ενέργειες είναι πολύ μετριοπαθείς για να επιτευχθεί ένας στόχος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,6 βαθμούς Φαρενάιτ) και να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε κάτι ουσιαστικό, νομίζω ότι θα υπάρχει ούτως ή άλλως περιθώριο για σοβαρές ενέργειες, επειδή και οι δύο χώρες είναι σε θέση και θέλουν να κάνουν πολλά από μόνες τους», δήλωσε η Μαίρη Νίκολς, η οποία ηγήθηκε σημαντικών πρωτοβουλιών για το κλίμα ως πρόεδρος του συμβουλίου αεροπορικών πόρων της Καλιφόρνιας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το Πεκίνο ως την κορυφαία μακροπρόθεσμη πρόκληση της χώρας του και αύξησε την πίεση στις ανησυχίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ταϊβάν στο εμπόριο, αλλά έχει επιδιώξει τη δέσμευση για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν είναι μυστήριο ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν πολλές διαφορές. Αλλά όσον αφορά το κλίμα, η συνεργασία - είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το τρέχον παγκόσμιο σύμφωνο», δήλωσε ο Τζον Κέρι, Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα. πρόσφατη ομιλία.

Ο Κέρι έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Κίνα παρά την ψυχρότητα των σχέσεων. Αλλά στην τελευταία του επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι εξέδωσε μια προειδοποίηση.

«Είναι αδύνατο η συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ για το κλίμα να υπερβεί το συνολικό περιβάλλον των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι η προσέγγιση Μπάιντεν-Κέρι θα μπορούσε να αποτύχει, επιτρέποντας στην Κίνα να χρησιμοποιήσει το κλίμα ως μόχλευση.

- Ισχυρά βήματα -

Η Νίκολς, που βοήθησε να σχεδιαστεί το πρόγραμμα της Καλιφόρνιας για το όριο εκπομπών και το εμπόριο που δημιουργεί μια αγορά με κίνητρα για τη μείωσή τους, είπε ότι ένα σημαντικό βήμα θα ήταν εάν η Κίνα συμφωνούσε να συνδέσει τις προσπάθειες για τον καθορισμό μιας κοινής τιμής στον άνθρακα.

Η Καλιφόρνια έχει ήδη συνδέσει την αγορά της με το Κεμπέκ, πρωτοστατώντας στη δράση ακόμη και πριν από την εκλογή του κ. Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το AFP